Vad är Gilgamesheposet?

Gilgamesheposet är en gammal dikt som kan vara en av de äldsta berättelserna i världen. Det handlar om äventyr av en legendarisk sumerisk kung, Gilgamesh och hans följeslagare Enkidu. Bevis verkar starkt tyder på att Gilgamesh var en verklig person som levde omkring den 27: e århundradet f. Kr. , även om de utnyttjar dokument i denna dikt är tydligt i riket av det fantastiska, inte minst eftersom Gilgamesh beskrivs som avkomma till en gudinna och en kung . I likhet med andra verkliga siffrorna från denna period som har införts i legender, kan det ibland vara svårt att skilja fiktion och verklighet när det gäller Gilgamesh.

Liksom andra berättelser från den antika världen, den Gilgamesheposet troligen startade som ett muntligt reciterade dikten i århundraden efter död den verkliga kungen. Skriftliga upplagor började produceras runt den 17: e århundradet f. Kr. att bevara legend, och 7: e århundradet f. Kr. , en assyrisk kung in berättelsen på Akkadiska, bevara det på tabletter, som har använts som grund för moderna översättningar. var Denna dikt kortfattat hur historia, som kanske inte förvånande, på grund av sin extrema ålder. På 1800-talet, men upptäcktes av tabletter är från den 7: e århundradet och översatt, vilket innebär att Gilgamesheposet till ögon moderna läsare. Ett flertal översättningar är i omlopp i dag, och Epic verkar inte vara i riskzonen för att gå ut på förlaget.

gudar, gudinnor och fantastiska händelser befolka kontra av Gilgamesheposet, men i fokus av berättelsen är en meditation över dödlighet. Enkidu dör i berättelsen, vilket ledde till rapporter från underjorden och verser där Gilgamesh begrundar sitt eget liv, typ av död, och vad som kunde ligga bortom döden. Många av Gilgamesh s kamp är tillgängliga för moderna läsare som kämpar med samma frågor, vilket kan förklara varför Gilgamesheposet blev mycket populär efter upptäckten.

En del av tabletterna är skadade eller saknas, vilket leder till luckor i historien, men den grundläggande idén kommer igenom mycket tydligt, och Gilgamesheposet har utökas med delar från andra konserverade versioner. I den antika världen var Gilgamesheposet mera känd som han som såg Deep med hänvisning till själva resan till underjorden, eller som överträffar alla andra kungar, firar legendariska arvet från Gilgamesh och hans styre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.