Vad är Cognitive Dissonance?

När man lär sig något som inte instämmer med vad de nu vet är sant, får de göra en av flera saker. De kan ändra den första tanken att det passar nyligen införda andra tanke, de kan lägga till ytterligare en idé att de två första, för att överbrygga skillnaden, eller också kan sjunka något av de två idéerna. Alla dessa reaktioner till ett tillstånd som kallas kognitiv dissonans, en mental känsla av obehag eller stress som, enligt vissa psykologer, kommer människor att göra något för att undvika. En psykolog vid namn Leon Festinger utvecklade teorin om kognitiva dissonans i mitten av 1950-talet. Han betraktas som en kult som förväntas utlänningar att förstöra jorden på ett visst datum och tid, och som har investerat mycket i denna tro. När händelsen inte inträffat, har medlemmarna i sekten inte överge sin ursprungliga idé, men justerade det genom att hävda att de utlänningar som inte hade kommit för Gud, se hur ägnade denna lilla grupp av människor var, gav han gudomligt skydd till jorden. Gruppen blev då mer brinnande i sin övertygelse.

Medlemmarna i denna kult var att skydda sina kognitiva samklang, integritet sina kunskaper genom att skapa en ny idé som fick båda sina övertygelser och materialet sanningen om en Världen inte förstörs av utomjordingar samexistera. De flesta av de saker som man vet inte är så nära släkt. Dessa idéer kan fungera tillsammans samtidigt i ett tillstånd av kognitiv ovidkommande som inte utgör någon utmaningar för sinnet alls. Att tro att scouterna väl är hyfsad och vantar är varm är två idéer som tillsammans skapar ingen spänning, till exempel. Men om en rude boy scout bör ske längs uppstår kognitiv dissonans. Det blir nödvändigt för hjärnan att lösa detta på något sätt, antingen genom en ändring av tidigare kända höga tankar om scouterna, inbilla sig att detta scout inte kommer att vara en scout för länge, eller glömmer att bad boy scout någonsin funnits.

Kognitiv dissonans händer varje gång några nya begrepp varierar från en närstående äldre, och som inträffar varje dag. Kognitiv dissonans i själva verket är en viktig aspekt av lärandet. Mycket av tiden, är intensiteten av kognitiv dissonans inte stor och spänningen är lätt att lösa. När de motstridiga uppfattningar beröring nära på en persons uppfattning om sig själv eller av ett ärende som han anser vara av betydelse är dock kognitiv dissonans mest smärtsamma.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.