I litteratur, Vad är pastischsyfte?

litterära termen "pastisch" används i två lite olika sätt, och konceptet finns i andra konstformer, inte bara litteratur, allt från arkitektur till film. I den första meningen är en pastisch en form av hyllning som åstadkoms genom imitation. I den andra det andra, är en pastisch, ett medley av poster som härmande ursprung. Termen kan användas i en nedsättande eller kompletterande sätt, beroende på arbetets art som diskuteras.

Ursprunget av ordet ligger i ett italienskt ord som betyder "Medley", en referens till en typ av kaka eller paj som är tillverkad av en bred blandning av objekt. Tanken bakom någon form av pastisch är att det integrerar teman, idéer, begrepp och tecken som redan har sett och använt tidigare. Dessa poster ingår i ett nytt arbete eftersom författaren finner dem intressanta, spännande, eller vara av värde, en pastisch är inte plagiat eller ren imitation, men en mer komplex litterära begrepp. I den första meningen, en pastisch är ofta utformat som en hyllning eller skicka upp en välkänd författare eller genre. Exempel Rosencrantz och Gyllenstjerna är döda är en lekfull ta på Hamlet och The Story of Edgar Sawtelle är en annan ta på Hamlet som tar på sig en mer allvarlig ton. Författarna kan ge en pastisch som imiterar en annan persons stil, lånar tecken som används av en författare, eller spelar med en hel genre i litteraturen. De många romaner featuring den berömde detektiven Sherlock Holmes skrivna långt efter döden av Sir Arthur Conan Doyle är pastischer, till exempel. i betydelsen av ett medley, kan en pastisch ibland vara framgångsrika, och ibland vara en total katastrof. Vissa författare är mycket skicklig på att väva i flera teman och begrepp för att skapa ett rikt och komplext arbete, medan andra skapar en Hodge-Podge av föremål som känns ologiskt och fungerar inte tillsammans. Denna typ av litterär pastisch kan användas för att placera vid sidan karaktärer och stilar, eller för att illustrera den universella teman; att låna från Hamlet igen, kunde till exempel en författare väljer att skapa ett nytt framförande av novell som utspelas i rymden i en gammal västerländsk stil, integrerar tre mycket olika tematiska element.

Populärkultur är fylld med imitation, ibland helt oavsiktligt. Vissa teman har använts så många gånger att författare använder dem omedvetet, lyckligt ovetande om sitt ursprung. En sann pastisch, innebär dock ett medvetet beslut att integrera delar av litterära stil från tidigare publicerade verk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.