I journalistik, vad är en Scoop?

En skopa är en exklusiv nyhet brytas genom en enda journalist eller grupp av journalister som arbetar tillsammans. Bra skopor kommer att locka en hel del uppmärksamhet för journalister och berörda tidningar, med de flesta stora tidningar uppmanar sin personal att få så många kulor som möjligt att lägga till tidningens prestige och upplevda värde. När en journalist lyckas slå ned på en större händelse före andra journalister, han eller hon anses ha "öste" konkurrensmyndigheter.

Uttagsrör kan ta många olika former. Många avser skandaler och hemlig information, som till sin natur tenderar att bli hälsad med stort intresse när de är på nyheterna. Berättelsen kan också helt enkelt vara viktigt eller särskilt spännande, stora nyheter är ofta ett scoop. Exempelvis den första tidningen om en större naturkatastrof kan betrakta sin rapportering att vara ett scoop, liksom allmänheten, som kommer att flockas på papper för mer information medan konkurrenterna rusning för att hålla upp.

Komma skopor kräver stora ansträngningar, och ett mycket stort supportteam. Många papper station journalister över hela världen i hopp om att få skopor på oväntade stora berättelser, och de kompletterar dessa journalister med stringers som säljer innehåll till högstbjudande. Med utländska korrespondenter på plats är en avgörande del i att driva ett framgångsrikt stort papper, och många nyhetskanaler ägna en stor bit av sin budget för att bibehålla sådana korrespondenter, tillsammans med sina kontakter.

Uttagsrör kan också bli mer lokala i naturen. Journalister följer vanligen lokalpolitiken och händelser på nära håll, i hopp om att få en skopa, och många odla omfattande kontakter med lokala tjänstemän så att de är de första att veta om stora evenemang. Utan dessa relationer kan en journalist slaga bakom Pack vid stora berättelser paus, blir en skuld till sina handlingar.

p

Många exempel på skopor kan hittas på nyheterna sedan 1874, när ordet började användas i tryck. Dessa skopor allt från kändis skandaler till offentliggörandet av Watergate Papers, och för de inblandade journalister, kan ett scoop vara en betydande karriär-maker. Om en journalist blir känd för att få hög kvalitet skopor, han eller hon i normalfallet vara stor efterfrågan från större tidningar, och detta kan ge journalisten större spelrum att driva projekt och berättelser av personligt intresse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.