Vilka var Absurdist Dramatikerförbund?

Theater i den absurda var ett mitten-20th century teater rörelse som började som en reaktion på den strukturerade format av realism. Absurdist spelar ignoreras formella konventioner som enhet av tid och handling, och ofta bortses komplicerade tecken till förmån för arketypiska eller metaforisk siffror. Teaterkritiker Martin Esslin, i hans uppsatser om absurdism, påpekade flera fundamentalt absurdist dramatiker inklusive Samuel Beckett, Harold Pinter, Eugène Ionesco, Arthur Adamov och Jean Genet.

Samuel Beckett är kanske den mest kända av absurdist dramatiker. Född 1906 och uppvuxen i Irland, deltog Beckett Trinity College i Dublin och tillbringade flera år som lärare i engelska och litteraturkritiker. Efter andra världskriget, där han var ledamot av den franska motståndsrörelsen, började Beckett skriva låtar. Två av hans verk, Waiting for Godot och Endgame är utan tvekan den mest kända och oftast produceras absurdist spelar. Beckett spelar kännetecknas av minimalistiska uppsättningar och kostymer, återkommande dialog och tomter som leder ingenstans.

Like Beckett, gjorde Eugène Ionesco börjar inte skriva låtar förrän sent i hans karriär. Han skrev poesi och litterär kritik innan Penning hans första-handling absurdist spela, Bald Soprano , 1948. Av absurdist dramat är Ionesco mest känd för sin användning av nonsens ord och rim. Han använde språket för att skapa rytmiska mönster, trots den totala bristen på konsekvens i deras innebörd. Flera av Ionesco dramer använder samma tecken som heter Berenger, som visas som en allemansrätten hjälte i Rhinoceros , The Killer , och Avsluta Kungen .

Arthur Adamov ha sagt att han inte var helt säker på varför han skrev spelar alls. Även karakteriseras som en av de viktigaste absurdist dramat var Adamov en elev till den surrealistiska rörelsen, studerar karl dramatiker August Strindberg och Bertolt Brecht i stor omfattning. Hans pjäser, som omfattar La parodie (1947), Le Professeur Taranne och Ping-Pong (1953), tar ofta plats i inställningarna direkt inspirerad av hans drömmar. Adamov dog 1970 efter en oavsiktlig överdos av barbiturater. Den första av de absurdist författarna att få sitt arbete håll i USA var Jean Genet. Efter en barndom tillbringade i fosterhem, ett kort fängelsestraff och flera år som en tjuv och prostituerad, vände Genet att skriva skönlitteratur och spelar. Hans absurdist spelar kännetecknas av teman om social orättvisa, förhållandet mellan tyrannerna och dem de förtrycker, och öppen homosexualitet. Hans tredje spela svarta iscensattes i New York 1961 och var den längsta kör, icke-musikaliska, Off-Broadway produktion av decenniet. Den ursprungliga cast innehöll flera kända skådespelare, däribland Maya Angelou, James Earl Jones och Roscoe Lee Brown. I senare skrifter om Theater i det absurda, la till Martin Essin ett femte författare, Harold Pinter, som en av de primär absurdist dramatiker. Harold Pinter föddes 1930 och började arbeta som skådespelare och författare på 1950-talet. Pinters absurdist spelar, inklusive The Birthday Party och The Caretaker är kända för att använda skript angivna pauser, ofta mitt i en mening eller tanke. Ofta kommer alla tecken paus och lämnar scenen tyst på obestämd tid. Vissa kritiker menar att i Pinters verk finns två distinkta låtar äger rum den verbala och icke-verbal, och att vad karaktärerna säger inte är lika viktigt som vad de säger.

Essin påpekats flera senare verk som klassificerar som absurdism, men dessa tenderar att vara singular spelar av en författare som inte primärt arbetar i genren. Valclev Havel, Tom Stoppard och Edward Albee har alla låtar anses uppfylla absurdist princip. Den verkliga absurdist dramatiker kännetecknas av sin ofta eller ständig användning av blanketten i hela deras arbete med de fem ovan generellt anses av experter för att ge de bästa exemplen i genren.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.