Varifrån kommer ordet "Goon Come From?

En person som kallas goon kan vara en av två saker: antingen en fånig tafatt form av en individ, eller en stor tornar översittare eller ligist. De två typer av goon kan vara mycket olika sorters människor, men utnämningen av varje beror på ett gemensamt ursprung, en som har att göra med en brist på förståelse. De tidigaste inspelade form av ordet "goon" var gony , som inträffade först i tryck under det sena 16th century. Dess exakta ursprung är oklara, men det var sannolikt en dialekt ord från norra England eller Skottland. En gony , gonnie , eller gawney var en enfaldig eller dum, någon med viss intelligens som agerat på ett sätt som andra har funnit pinsamt. Angivande i Oxford English Dictionary beskriver en äldre "gonnie" Dancing in ett felaktigt ungdomligt sätt. En utvidgning av pinsamma mening tillämpades på vissa stora sjöfåglar med den 19th century. En gony fågel eller gooney bird var särskilt en grå albatross, tafatt på land, som lidit i jämförelse med de mer estetiskt tilltalande vita albatross. Herman Melville, i Encantadas , kallar sina 1854 novell av Galapagosöarna, den "fula, unpoetic" grå albatross på "gooney fågeln. "

1933, EC Segar, skaparen av den tecknade serien Thimble Theater och dess hjälte Popeye, inlett en lång-axlad, oartikulerat, Beady-eyed karaktär som erövrade folk på befallning av den onda Sea Hag. Även om denna varelse först hade inget namn, det konstaterades snart Alice Goon, ledare för ett folk som kallas Goons, som var ovilliga verktyg för Sea Hag's intriger.

Medan Alice Goon fram i tiden som en sympatisk karaktär, som fungerade som barnflicka till Popeye adopterade barn Swee'Pea, tidigast skenet av detta underligt hotfulla varelse var slående nog att lägga till en mening till ordet goon , som trögtänkt professionell översittare. 1938 kallades den storvuxne männen anlitades av skogsbolagens att bryta upp fackliga sammankomster i nordvästra goons . På samma sätt under andra världskriget allierade soldater som hölls i tyska läger kallade sina fångvaktare goons . Den komikern Spike Milligan, både en veteran i detta krig förtrogen med begreppet för fienden och ett fan av Popeye äventyr, heter han 1951 BBC-serien Goon Show . Dess tecken, Goons, var dock allt annat än hotfull. De var snarare krångel dum och Milligan s program visade sig vara av betydande inflytande på senare komedi av det absurda slag. Sin titel gick också något sätt att återvända ordet goon tillbaka till sin ursprungliga, mindre olycksbådande känsla av en idiot.

En annan, mer samtida användning av ordet goon förekommer i Australien, där stora flaskor eller jugs av billiga vin kallas goons . I förlängningen är förpackningar med fat vin eller låda vin, som destilleras i plastsäckar och lagras i kartonger, kallas goon påsar .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.