Vad kännetecknar Gothic Fiction?

gotisk fiktion är föregångaren till dagens horror genre, även om den gotiska stilen fortsätter att skryta många utövare. Att göra sin debut i slutet 18th century, var gotisk fiktion en gren av den stora romantiska rörelse som syftade till att stimulera starka känslor hos läsaren-oro och rädsla i det här fallet. Gotiska fiction fått sitt namn från medeltida arkitektur, eftersom det ofta hearkens tillbaka till medeltiden i ande och föremål och ofta använder gotiska byggnader som en inställning.

gotisk fiktion lägger stor vikt vid atmosfär , med inställning och diktion för att bygga upp spänning och en känsla av obehag hos läsaren. Gemensamma alster innefattar övernaturliga, familjen förbannelser, mystik och galenskap. Gotisk fiktion kan också innehålla en romantisk intrig eller subplot, särskilt i senare inkarnationer i den viktorianska eran och den 20: e århundradet. Även om den gotiska romanen anses ofta vara det bästa exemplet på genren, kan en del poesi och noveller också betecknas som gotisk, såsom Graveyard Poets of late 18th century England och noveller av Edgar Allen Poe, som har påverkat gotisk författare sedan offentliggörandet.

Gothic fiction ofta handlar om tidigare epoker, ibland romanticizing dem och andra gånger med dem som en symbol för övergrepp av mörker och förtryck. I dess tidiga dagar tog den gotiska genren medeltiden som en stor inspirationskälla. Tidiga gotiska romaner kännetecknas som Romances med hänvisning till en medeltida berättelse genre. Dessa romaner var ofta anti-katolska och använt en medeltida inställningen att visa upp vad författarna ansåg vara de värsta kränkningarna av katolska makten. Omvänt, gotisk fiktion även romantiserade medeltiden genom att anta den stil som litteratur och återvänder till mer emotionella, fantastiska föremål till förmån för den rationalism och ordning som dominerade upplysningstidens tänkande.

modern gotisk fiktion fortsätter denna tendens att blicka tillbaka till tidigare epoker, som använder sådana inställningar som kolonial Amerika, viktorianska England, eller Antebellum syd. Liksom medeltiden till 18th och 19th century författare, dessa epoker erbjuda lika foder för romanticization och moralisk kritik. Modern gotisk verk som i våra dagar kan äga rum i en 19th century herrgård, mycket som tidiga gotiska vanliga verk används gotiska slott som sin inställning.

gotiska romaner var bland de mest populärt läsa skönlitteratur i slutet 18th century, med typiska exempel inklusive Horace Walpole's The Castle of Otranto (1764), Anne Radcliffes The Mysteries av Udolpho (1794), och M. G. Lewis Munken (1796). Fast det var mindre populärt i den viktorianska eran, är 19th century Gothic fiction bland de mest kända och mest lästa i dag, inklusive författare som Mary Shelley, Edgar Allan Poe, Nathaniel Hawthorne, det systrarna Brontë, Oscar Wilde och Henry James. The Vampire, en av favorit lager tecken av gotiska skönlitteratur, dök upp i flera viktiga verk av denna tid: John Polidori's The Vampyre , Sheridan LeFanu s Carmilla , och Bram Stoker's Dracula , för att nämna några.

Gothic fiction sysselsätter många av stereotypa karaktärer, situationer och språk, som många tycker är utslitna, och de mer intensiva och blodiga fasa gynnad av författare som Stephen King har i stor utsträckning tagit sin plats i modern litteratur. Den gotiska genren har fortsatt att minska i popularitet sedan sin debut, men den har också en trogen efter, och dess inflytande kan noteras i mycket litteratur, film och musik. Många av Hitchcocks filmer, liksom böcker och berättelser som de byggde på, skulle kunna betraktas Gothic. Författare som William Faulkner, Harper Lee, och Tennessee Williams fört gotiska att deras behandling av den amerikanska södern. Vissa samtida författare fortsätter att skriva i den gotiska traditionen eller uppdatera den för att hantera sina egna angelägenheter, exempel är Joyce Carol Oates och Patrick McGrath.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.