Vad betyder "Let Sleeping Dogs Lie" Mean?

idiom Let Sleeping dogs lie betyder inte att röra upp gamla konflikter eller framkalla ett argument över olösta frågor. Det är ofta bättre att gå med på oense och gå framåt i stället utlösa fientligheterna under en pågående meningsskiljaktighet. Let Sleeping dogs lie hänvisar till den instinktiva beteendet hos en hund när den vaknar plötsligt ur en tupplur. Många hundar piska instinktivt ut till dem som försöker väcka dem utan anledning, och dessa naturliga reaktioner är ofta mycket smärtsamma. Ett exempel på det formspråk i aktion skulle vara en hetsig diskussion mellan en man och hustru över en obetald räkning. Även om frågan i sig kan vara relativt små, kan det ta upp smärtsamma minnen från en tidigare striden om hushållens ekonomi. Istället för att provocera eller trappas upp argumentet, kanske båda överens om att låta sovande hundar ligga och inte påminna varandra om de tidigare kamp onödan. Muddring upp en provocerande eller smärtsam fråga från det förflutna skulle inte bidra till att lösa den nuvarande situationen, så båda sidorna överens om att inte diskutera det.

Olösta agg eller långvariga fejder i näringslivet kan också dra nytta av detta ordspråk. En projektledare kan ha haft en obehaglig arbetsrelation med en underordnad i det förflutna, men ett nytt projekt kräver komplett team samarbete. Snarare än sabotage grupp enighet, kan projektledaren och hans medarbetare är överens om att låta sovande hundar ligga där deras personliga meningsskiljaktigheter berörs. Om de senaste frågorna är i stort sett lösta och har liten betydelse för den nuvarande situationen, då är det bättre för alla att de förblir vilande.

Även i Gamla testamentet Ordspråksboken gör hänvisningar till dåraktiga misskötsel av hundar, många källor till den engelska författaren Chaucer som upphovsman formspråk i tryck. Andra författare har sedan använt varianter på Chaucers tema antyda hur farliga uppvaknande sovande hundar. Den moderna formen av idiom är mer passiv natur, vilket tyder på att sovande hundar, speciellt stora och flyktiga raser bör förbli opåverkade. I Chaucers tid varnade ordspråket mot avsiktligt närmar sig en sovande hund och vaknar upp med kraft. Den som väljer att väcka en sovande vakthund i allmänhet får det straff han eller hon förtjänar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.