Vad betyder "Från trasor till rikedom" Mean?

Från trasor till rikedom är en vanlig fras på engelska som ofta används för att beskriva både av människor och berättelser om människor som börjar sitt liv i extrem fattigdom och till slut komfortabelt och rika, ofta genom hårt arbete eller exceptionell talang. Formspråk tros ha sitt ursprung i den skrifter Horatio Alger, en amerikansk författare, vars mest populära 19th century verk var avsedda för barn, och skildrade berättelser extremt fattiga pojkar vars goda gärningar eller hårt arbete landat dem bättre ekonomisk trygghet. Ironiskt nog gjorde de flesta av dessa fiktiva karaktärer inte sluta rika, men de hade jobb och en chans att förbättra sin livssituation.

Även kommer från trasor till rikedom kan vara ett formspråk som påbörjades under 19th century, är tanken att gå från fattigdom till välstånd inte ny. Det är ett vanligt tema i sagor. Cinderella flyttar från en värld av bokstavligen klädd i trasor och gör allt hushållsarbete att gifta sig med prinsen, och konstaterar att det är hennes goda gärningar, utöver hennes skönhet, som åstadkommer detta. Många andra prinsessorna har en trasor till rikedom ursprung i sagor.

Frasen upplevs ofta knuten speciellt till den amerikanska drömmen, och det finns säkert bevis för att många invandrare ses Amerika som en plats där de kunde utrota fattigdomen och få en chans att göra underbara saker. Ändå är tanken att gå från trasor till rikedom är inte unikt för USA och många andra industriländer berättade sådana berättelser också i den 19: e århundradet, och mycket tidigare. I synnerhet var ett värderade begrepp i England tanken på allvar person, den person som fortsatte att försöka igen och igen, även när livet blev svårt. Allvar är en av de viktigaste dragen i karaktärer som David Copperfield, i Charles Dickens roman med samma namn, som är delvis självbiografisk. David verkligen går från trasor till rikedom, liksom Dickens, vars far var en punkt i fängelse för skuld.

Arbetet Horatio Alger, och många andra som visar tecken som gick från trasor till rikedom började bli något förakt eller anses mindre litteratur i det 20th århundradet. Dock hade barn fortfarande några av dessa berättelser, vilket framgår av fortsatta popularitet sagor och även vissa legitima sci fi böcker som Robert Heinlein's Starman Jones , skriven på 1950-talet. Även litteraturkritiker kan hitta dessa banala berättelser eller av mindre betydelse, tenderar de fortfarande att fånga fantasin och den verkliga exempel på människor som gick från trasor till rikedom är ofta av stort intresse för allmänheten.

En kritik av dessa berättelser, särskilt de som är sanna biografier, är att de mest extrema dem uppmuntra kapitalismen. Sådana historier kan bara vara möjligt i ett kapitalistiskt samhälle. Tyvärr beror kapitalismen på vissa människor kvar i trasor, medan andra former av ekonomiska strukturer som socialism tenderar att försäkra ingen bär trasor, men ingen blir rik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.