Vad betyder Deus Ex Machina Mean?

Frasen deus ex machina är ett latinskt teater term som betyder "gud ur maskinen", även om många källor översätta machina som den kran som används för att sänka aktörer på scenen . När romarna erövrade Grekland, många av de romerska författarna upprätthålls traditioner grekiska teatern, inklusive idén att använda deus ex machina som en legitim del av intrigen. Deus ex machina är införandet av en konstruerad karaktär, ofta en gud eller gudinna, i en lek för mirakulöst att rädda hjälten eller lösa ett komplicerat plotline. I många av de grekiska och romerska spelar en gud eller gudinna som hade betraktat målet från distans är plötsligt sänks ned i scenen med hjälp av en kran driven moln eller vagn. Även om införandet av deus ex machina tjänar inte mycket dramatiskt skulle dramatikern alltid vara säker på ett slut.

Med tiden deus ex machina intrigen kompletteras med valfritt antal tecken plötsligt infördes för endast i syfte att lösa en komplicerad plotline. Även naturkrafter skulle kunna användas som en form av deus ex machina. Hela uppsättningen kan förstöras av brand eller en plötslig jordbävning, till exempel. Publiken ska gå en grekisk eller romersk komedi var oftast mycket villiga att skjuta misstro så länge karaktärerna var underhållande. Den grekiske filosofen Aristoteles, liksom andra kritiker, förlöjligas ofta den praxis som vilseledande och osofistikerade. I modern tid framstår deus ex machina intrigen oftast i såpoperor eller action /äventyr bilder rörelse. Ofta är en komplicerad intrig om en såpoperan lösas av den plötsliga återkomsten av en karaktär antas vara döda. Andra plotlines kan lösas som ett verk av en ond tvilling eller en figur som har blivit kriminellt galen. En av de mest kontroversiella användningar av deus ex machina inträffade på TV-serien Dallas. För skådespelaren Patrick Duffy för att återgå till rösterna, en hel säsong skulle kunna förklaras som en mardröm som drabbat hans karaktär hustru.

Begreppet "Deus Ex machina kan också tillämpas på företag eller sociala planet också. Ibland kan ett fientligt övertagande förvägras av den sena tillkomsten av en ny investerare eller finansiär, till exempel. Resenärer strandsatta på den sida av vägen kan räddas av en förare av en tom buss. Även om användningen av deus ex machina ändelser i ett spel kan tyckas artificiell eller krystat, förekomsten av deus ex machina ändelser i verkliga livet ofta verkar heroiska eller mirakulösa. En gud eller gudinna får inte komma i en vagn i verkliga livet, men en bärgningsbil förare eller polisman ofta fungerar lika bra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.