Vad betyder "Against the Grain" Mean?

att gå mot strömmen sätt att gå emot den allmänt accepterad praxis, eller samhälleliga normer, eller helt enkelt något som är obehagligt. Formuleringen kan användas på flera olika sätt, t. ex. i förhållande till någon annan, eller beskriva en åtgärd man avskyr att ta. Uttrycket har använts i århundraden, men blev populär brett och fastställas i skrift av William Shakespeare. De vanligaste moderna användningen av mot strömmen är att beskriva något bannlysning till samhälleliga förväntningar. Till exempel skulle man kunna säga, Det gick mot strömmen och låter eleverna ringa dig av ditt förnamn, och nu tittar på konsekvenserna. I denna mening är uttrycket nästan uteslutande används om någon annan , och är nästan alltid används nedsättande. En något annorlunda kan vara att beskriva något som man behöver göra, men det går emot sin egen läggning. Exempelvis kan någon säga, jag är inte den som går mot strömmen, men i det här läget hade jag inget val. I den meningen är det fortfarande används i en nedsättande bemärkelse, men inte som en anklagelse, mer som ett accepterande av en situation där alla val är dåliga.

Going mot samhälleliga förväntningar är inte nödvändigtvis en dålig sak, och i många fall skulle bli hyllade. I dessa fall skulle dock en annan dialekt brukar användas. Om man gjorde något som skulle kunna beskrivas som mot strömmen , men folk tyckte det var lovvärt, snarare än motbjudande, en annan fras skulle användas. Exempelvis kan de säga, hon alltid gjorde marschera i takt med sin egen trumma. Det har ungefär samma betydelse, men de konnotationer som kan vara mycket mer positiva. I vissa fall en kanske inte vill ange ett negativt ställningstagande genom att säga att någon handlat mot strömmen , men man kan inte heller vill applådera handlande. I detta fall en mer neutral idiom i stället skulle användas. Ett exempel på detta skulle vara att säga, Alla vägar bär till Rom. Det betyder helt enkelt att det finns många olika sätt att göra något, och att inget är nödvändigtvis bättre än den andra. Man kan också säga Det tar olika slag. Det samma sätt skulle uttrycka en sorts acceptans av det faktum att saker görs på olika sätt av olika människor.

Andra idiom har samma betydelse att gå mot strömmen . Till exempel, folk talar ofta om att gå mot strömmen eller mot strömmen att hänvisa till samma motstånd mot samhälleliga normer. Eller någon kanske tala om simmar uppströms när man går mot de normer införs svårigheter som måste övervinnas.

formspråk själv kommer från den verkliga världen, där hyvling trä mot strömmen leder till spillror och en yta som inte är helt slät. Således är det enklaste sättet planet en bit trä är att göra det med spannmål, och detta resulterar också i den bästa slutprodukten. Så går mot strömmen visar vidtar en åtgärd som inte bara svårt, utan leder också till en sub-par slutprodukten.

Shakespeare skrev första meningen i hans 1608 spela Coriolanus . I det, säger karaktär Sicinius, tala med Brutus: "Säg, du valde honom, mer efter vårt bud än som guidade, genom din egen sanna känslor, och att era sinnen,; upptagen med vad man snarare måste göra; än vad du borde, du mot strömmen ; att uttrycka honom konsul: låg fel på oss. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.