Vad är historien om det latinska alfabetet?

Trots att en av de grundläggande saker som vi behöver i det dagliga livet, några av oss sällan tänker på det latinska alfabetet: var kommer det ifrån, hur fick det att vara där det nu är, som beslöt att breven till att omfatta, vem uppfann det? Namnet på det latinska alfabetet kommer från kombinationen av de grekiska orden "alfa" och "beta", men det latinska alfabetet själv hade ingenting att göra med Grekland.

Den första skriftliga systemen inte har en ordentlig alfabetet, men var ganska lika för asiatiska språk som kinesiska, där varje symbol står för ett ord i stället för ett brev. Dessa alfabet går tillbaka till 3500 f. Kr. , då sumererna och egyptierna kom upp med ett system av skrifter som ingår hieroglyfer och kilformat symboler. Första alfabetet i sig uppfanns av fenicierna omkring 1000 f. Kr. . Det är nu som ursprunget till det latinska alfabetet som vi känner det, även om det fanns några nämnvärda skillnader. Till att börja med gjorde det feniciska alfabetet har inte vokaler, och det var också relativt kortare på 22 bokstäver. Det feniciska alfabetet var fonetiskt-baserade. Det latinska alfabetet som vi känner den föddes med etruskerna, i den romerska republiken gånger runt den 5: e talet fKr. Eftersom det romerska riket utökade hela Europa, så gjorde det latinska alfabetet, så småningom nå hela vägen till Rumänien och England. Under de följande århundradena gjordes ändringar i det latinska alfabetet, tills den slutligen nådde den form den har idag.

Cursive skriftligen och små bokstäver inte existerade förrän under medeltiden, och många brev gjorde ursprungligen dubbel tull, står för mer än ett ljud. Skrivelsen W infördes i den 14: e århundradet, bokstaven J inte blev en del av det latinska alfabetet fram till 1600-talet, och bokstaven V skedde först i slutet av 18th century. Det latinska alfabetet har förblivit konstant efter att, även om det finns experter som antyder att den skulle kunna förbättras genom att ersätta några av bokstäverna från andra, mer fonetiska alternativ.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.