Vad är historien om Judith och Holofernes?

Historien om Judith och Holofernes är, liksom berättelsen om David och Goliat, ett Gamla testamentets berättelse om den förtryckta besegra förtryckaren, eller dygd erövra vice. Av den anledningen ansågs både David och Judith föregångarna till Kristus i den typ av biblisk analys kallad typologi, där Gamla Testamentets händelser stå i viss relation till Nya Testamentets berättelse om frälsning. Judith, vars namn betyder helt enkelt "judisk kvinna, är" en sällsynt bibliskt hjältinna i en berättelse från den apokryfiska böckerna i Bibeln, som tog våld för att rädda sitt folk.

Mötet mellan Judith och Holofernes är i mitten av Judits bok, en kort och sannolikt icke-historisk redogörelse för assyriska aggression mot judar. Den assyriska allmänna Holofernes belägrade staden Bethulia, och snart invånarna började agitera för överlämnande. En rik änka vid namn Judith, dock utformade en plan. Den kvällen, klädd i sina finaste kläder och parfymerade med salva, gick hon genom porten med sin piga och gick över dalen till lägret av Holofernes. Där förklarade hon att vakterna att hon ville ge allmän information om bästa sätt att komma in Bethulia. När hon lades in på hans närvaro, förklarade Judith att belägringen hade orsakat judarna att vända sig bort från sin religion, och så därför förtjänade förstörelse. Hon påstod att Gud själv hade sänt henne till detta ärende. Allt detta glada Holofernes mycket, liksom Judith utseende. Judith och Holofernes kom till en överenskommelse: han skulle inte skada henne, och hon skulle få lämna lägret på natten för bön. Detta hävdade Judith, skulle tillåta henne att lära av Gud exakt när staden skulle bli angripen. Under tre dagar stannade Judith i lägret, äter bara maten hon piga förberedda och bar med henne i en handduk säck.

På fjärde natten, höll Holofernes en bankett för sina tjänare, och han uppmanade Judith, som han alltmer kommit att beundra. Judith kom klädda i sina finaste kläder och tog med henne fleece hon hade fått sova på. Lycklig med henne där, Holofernes drack ganska mycket, mer än han någonsin druckit i sitt liv, och alldeles för mycket för att behålla medvetandet. Alla utom Judith och Holofernes lämnade tältet. Ensam med berusat sovande allmänna bad Judith för styrka. Sedan tog hon tag i hans svärd, och i två slag, högg av hans huvud. Hennes piga, väntar utanför tältet, kom in med maten säcken. Judith sätta Holofernes 'huvud i säcken, och de två kvinnorna lämnade lägret på vad som verkade vara deras nattliga ärende i bön.

Men den här gången höll de gå. Vid porten Bethulia krävde hon inträde visade sin trofé, och berättade männen att montera en attack på den assyriska lägret nästa morgon. De gjorde så, och när assyrierna skyndade Holofernes tält för att väcka honom, fann de sin ledare huvudlösa. Skräckslagen lämnade delstaten assyrierna. Israeliterna plundrade lägret, alla de bästa sakerna med Holofernes gavs till Judith, som sedan vidarebefordrat dem till makens arvingar. Både historien om Judith och Holofernes och att om David och Goliat blev viktiga inom den kristna bildspråk från renässans och barock perioder. Att Judith och Holofernes är i dag mycket mindre känd än David och Goliat har att göra med både källan till varje berättelse, och den större betydelse protagonisten i varje. The Book of Judith är en av de apokryfiska böckerna i Bibeln: det är utelämnas från kanoniska protestantiska versionen, men är fortfarande en del av den katolska texten. Den Judits bok, sedan, har mycket mindre valuta än The Book of Samuel, en kanonisk bok i Bibeln i alla kristna sekter, och källan till David och Goliat berättelse.

vidare att kung David var en förfader av Jungfru Maria var av stor betydelse i det medeltida och senare perioder, och gjorde alla hans agerande har stor betydelse. Judith, dock var inte ansluten till släktforskning av Kristus, och efter sin stora seger, återgick till det vanliga livet för en änka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.