Vad är Steampunk Science Fiction?

Begreppet "steampunk" (ibland "steam punk") var ursprungligen en något sarkastisk härledning från 'cyberpunk'. Cyberpunk är en variant av science fiction som oftast utspelar sig i en dystopisk nära framtid, men har övertonerna '40s film noir. Filmen Bladerunner och Neal Stephenson's bok Snowcrash är klassiskt cyberpunk.

Steampunk som en beskrivande term började används på 90-talet för att karaktärisera science fiction som sattes i en otidsenlig tidigare, där till exempel, har utvecklats för datorer i den viktorianska Age. Gibson och Sterling roman The Difference Engine är en tidig representant för denna klass av fiktion. Begreppet omfattar nu fiktion som inte nödvändigtvis som en variant av vårt förflutna, men som har en "känna" viktorianska känsla om det. När vi diskuterar skillnaden mellan science fiction och fantasy, Orson Scott Card (som skriver båda) har varit känt att påpeka att om det har nitar, det är science fiction. Nu, naturligtvis, behöver du inte ens behöver nitar, just strängpressade polymerer. Jag föreslår att om det har nitar och nitar är mycket polerad mässing, som är synliga kugghjul och ringer, då är det möjligt att du är i Steampunk territorium. Om herrarna alla don kvällen kläder till middag, du vet att du är. Den spekulativa fiktionen av HG Wells och Jules Verne har retroaktivt klassificerats som steampunk av vissa.

Steampunk får eller inte får förmedla noir-ish dysterhet cyberpunk. Vissa steampunk förmedlar en air av viktoriansk oskuld och optimism, men de är i minoritet. Idag kan steampunk korsa även gränsen mellan fantasy och science fiction. Jag skulle beteckna China Miéville: s Perdido Street Station och dess uppföljande romaner också anges i en värld av nya Corbuzon som steampunk, även om de är inställda på en värld där människor delar med andra levande arter och magi blandas med teknik för att skapa människa /maskin kombinationer. Jag skulle lägga denna serie i steampunk kategori av flera skäl: De som har maskindelar har förändrats som straff, ofta för uppror mot de styrande, Avgörandet myndigheten är godtycklig och oansvariga, Hydraulik, luftskepp och järnvägar är viktiga faktorer, slutligen, Miéville's textutformning frammanar sepia-toner, trängsel och smuts Dickens 'London.

Steampunk är en underbar sub-genre för ett redan underbar genre. Om du gillar alternativa fiction historia vetenskap, och en något (eller mycket) mörk världsbild, kommer du antagligen njuta Steampunk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.