I den grekiska mytologin var Vem Diomedes?

Flera personer i grekisk mytologi namngavs Diomedes. Den mest kända Diomedes var en hjälte i det trojanska kriget, som senare gick vidare och fann flera städer i Italien. En mindre känd Diomedes var en jätte som bodde vid stranden av Svarta havet med sina fyra människoätande ston; dessa onda hästar togs tillfånga av Hercules som en del av hans 12 mödor. Flera andra Diomedes finns skramla runt i olika grekiska sagor, förvirrande ärendet ytterligare. Den trojanska kriget hjälten Diomedes var kung i Argos och en berömd krigare. Förutom att vara mycket skickliga på slagfältet, haft denna Diomedes också gunst Athena, som försåg honom med råd, vapen, och lycka på slagfältet. Hans roll i det trojanska kriget varierar beroende på historien, men han är vanligen framställs som en viktig aktör i konflikten, och i vissa fall han även medföljer kämparna inuti den trojanska hästen.

Tyvärr för Diomedes framgår det att han var borta för länge, eftersom Efter återkomsten till Argos fann han att hans fru har varit otrogen mot honom och han hade trängt undan som kung. Diomedes slutade med att flytta till Italien, där han påstås grundade flera städer och var slutligen beviljades gåva av odödlighet av Athena efter hans död. I vissa berättelser är Diomedes behandlas som en liten gud, tillsammans med andra dödliga som har fått odödlighet av gudarna. Den Diomedes med människoätande ston var kungen av Thrakien och son ar och en nymf. De flesta berättelser beskriva detta Diomedes som en jätte som härskade över en stam av krigare, och han var matas slutligen hans ökända hästar med Hercules. Det slutliga öde stona är föremål för debatt, eftersom en del berättelser om mödor av Hercules beskriver dem som tråkig och få går fria, medan andra hävdar att de sändes till Zeus som ett offer.

Med tanke på de mycket olika liv och natur i dessa två Diomedes, är det oftast lätt att räkna ut vilken som är under diskussion av sammanhanget. Men det finns andra Diomedes, t. ex. en trojansk prins och en älskarinna Akilles, som brukar kallas Diomede, snarare än Diomedes. Förresten, namnet "Diomedes" betyder "av gudfruktiga råd", och namnet är inte ovanligt i dagens Grekland också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.