Hur skriver jag en kort manus?

Skriva en kort manus, även kallad en kort eller en tia, är ett bra sätt för nya manusförfattare att lära sig om film struktur, teknik och tecken. Korta manus är i regel mellan 5-30 sidor lång, och har en liten rösterna och få ställen. Skriva en kort manus kan vara ditt första steg för att skapa produceras film som du kan skriva in filmfestivaler och tävlingar.

På grund av den tidsbegränsning av en kort manus, de flesta författare väljer att fokusera på en tomt eller idé. Subplots kan ta för lång tid att utveckla, och kan avleda uppmärksamheten från det centrala temat i skriptet. Innan du börjar skriva, anser beskriver din tomt, eller fri-skriver att hjälpa dig att bättre förstå vad du försöker säga med skriptet. Tydligare din bild av temat, desto lättare blir det att överföra till sidan.

Innan du börjar skriva, fundera på att läsa några av de många böcker som finns på manus format, kort manus och karaktärsutveckling. Detta kan ge dig en uppfattning om hur manuset ska titta på sidan och hjälpa dig att förstå film tekniker i genren. Var dock försiktig för att undvika fällan att skjuta upp till morgondagen, många aspirerande manusförfattare få så insvepta läsa om hur man skriver ett manus de aldrig har tid att faktiskt skriva en. Du kanske också vill titta på några kända kortfilmer. Många experter rekommenderar animerade kortfilmer av Pixar som utmärkta exempel i genren.

De flesta kort manus bara använda ett fåtal centrala karaktärer, även extramaterial kan behövas om du inkluderar en offentlig scen. Dessa huvudpersonerna inte nödvändigtvis tala eller ens vara människa. I skrivandet skedet av en film, är du begränsas endast av din fantasi. Om du vill göra en film om en katt kamp med kyckling, då katten och kyckling är dina huvudpersoner.

Feature-length filmerna brukar struktureras att följa en sammanhållen intrig linje från början till slut. Kortfilmer är smidigare, och tomten är ofta mindre viktigt än bild, karaktär och känsla. Många experter tror att en framgångsrik kortfilm är en som lämnar betraktaren med ett enda starkt känslomässigt intryck. Försök att fokusera på vad du vill att folk ska känna efter de har sett manuset, och fullfölja den känslan så gott du kan. När du har avslutat ett första utkast av din korta manus, visar den för vänner, familj eller andra författare du känner dig bekväm med och be om deras åsikter. Säg åt dem att vara brutalt ärlig, för även om det är trevligt att höra någon tala om för dig hur bra du är, konstruktiv kritik och människors ärliga reaktion till skriptet är oftast mer värdefulla. Även om inte alltid roligt att höra, kan dessa synpunkter hjälpa dig finjustera skriptet, och kan göra dig en bättre författare. Om du är säker på att du har skrivit om manus och det är lika bra som kan överväga att skicka det till korta manuset tävlingar och festivaler. Många förse vinnare med priser eller produktion pengar. Även om du inte vinner, tävlingar erbjuder ofta domarens feedback från professionella filmbranschen. Denna feedback kan verkligen hjälpa dig att se skript i ett annat ljus, från en helt objektiv synvinkel.

Vissa författare kanske föredrar att hoppa över tävlingar och filmen sina manus själva. Det enklaste sättet att göra detta är att få en videokamera och trakassera godmodiga vänner och familj in i delar. I det här läget kan du försöka få din film godkänts av festivaler, eller lägga upp den på en webbsida eller webbplats, like Youtube. com.

Den viktigaste faktorn för att skriva ett kort manus är att du tror på er idé. Mycket få manusförfattare gör alltid sitt levebröd genom att göra filmer, så se till att välja ett ämne du älskar och brinner för. Den korta manuskriptet formatet är ett flytande medium som tillåter stor kreativitet och innovation. Det är viktigt att förstå film konventioner, om du älskar det du skriver och tycker det skulle vara ett bra kort manus, aldrig låta skrivregler i vägen för er.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.