Hur ser en bra Literary Villain?

En stor litterär skurk är inte någon sak, vissa är mustasch-twirlers eller onda genier, andra är mörkt komplexa, torterade själar, medan andra är amoralisk galningar som agerar helt på impuls. Det finns många sätt att skriva en litterär skurk, utan en unik egenskap som ofta binder verkligt minnesvärd anti-hjältar tillsammans: de är minst lika komplex som hjältar.

Några av de tidigaste och största litterära skurkar kommer från William Shakespeare. Även litteratur förvisso featured skurkaktig tecken innan, hade Shakespeare en talang och intresse av att utveckla sina karaktärer och motiv bakom sina onda gärningar. I Othello , ger Shakespeare oss kanske den mest klassiska litterära skurken genom tiderna: Iago. Pjäsen kretsar helt kring hans planer, och Iago ofta talar till publiken, förklara sig och sina planer. Denna tradition av en "tänkande skurk" har påverkat många författare genom historien, och ledde till skapandet av dussintals berömda litterära ogärningsmän. En stor litterär skurk kan vara nästan helt ren ondska, i den revolutionära Harry Potter -serien, mycket av kulmen beror på tanken att skurken, Lord Voldemort, är verkligen unredeemable och bortom all hjälp. Trots det enkla motivation att få bästa effekt är det mest grundläggande sak om Voldemort, vad som gör honom till en tvingande skurk är noggrann förklaring till hans förflutna och till makten. Djupet av hans skurkaktighet gör honom till en stark och minnesvärd figur, en som kommer att hemsöka mardrömmar av många under lång tid framöver.

Andra skurkar är komplexa i sin skenbara amoralitet. Dessa tecken är särskilt skrämmande eftersom de tycks leva kaotiskt, välja åtgärder med impuls eller för sin egen högsta goda till varje pris. Ibland är dessa tecken beskrivs som grå-eller anti-skurkar. De kommer ibland göra gott, om nödvändigt, men kan mycket plötsligt väljer att göra ont eller åtgärder som är skadliga för hjälten. Det slumpmässiga till synes patetiska i dessa skurkar är enerverande och minnesvärd, den utmaning begreppen beställt system genom sin blotta existens. En god litterär skurk kan också vara ett med motiv eller egenskaper som är både lätt att identifiera sig med, och i viss mån, universell. Skapa en skurk som är sympatisk ger läsaren en stark motsägelse av känslor. Även om de inte vill karaktären att lyckas med sina lömska planer, känner de sanna ånger för smärta eller fatala brister orsakar skurken att reagera med det onda. I Macbeth , är skurken utan tvekan en bra sak, genom att befria kungariket av en svag och bräcklig kungen och ersätta honom som en hjälte i nationen. Ändå Macbeth är vridet av hans egen kärlek till makt, och nästan mot sin egen vilja, faller in i mörkret.

För det mesta, det bästa litterära skurkarna påminna oss om att de också är mänskliga. Oavsett hur vridna eller mörka de än är, de är inte så annorlunda än du eller I. De vägar som skiljer hjälten från skurken är komplexa och osäkra, och stora författare kan ofta korrekt skildra inte bara ont gjort, men mänskligheten övergivna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.