Vilken var den dekadenta rörelsen i litteratur?

den dekadenta rörelsen i litteraturen var en kortlivad men inflytelserika stil under senare hälften av 19th century. Det är mest förknippas med den franska litteraturen, och Charles Baudelaire var kanske den mest framträdande av den dekadenta rörelsen. Decadent författare används utarbeta, stiliserade språk för att diskutera tabu och ofta motbjudande ämnen, såsom död, depression, och avvikande Sexualities.

Ordet Decadent uppstod i den litterära världen som en nedvärderande bedömning från kritiker. Som ett adjektiv, med gemener d , dekadent betecknar effeteness och en minskning av moral, som den som skulle ha åsamkats upplösningen av det romerska riket. Franska litterära kritiker i den 19: e-talet används termen för att avskeda författare som de ansåg vara oviktiga och bara vältra sig i chockerande ämnet, men vissa författare anammat begreppet och började identifiera sitt eget arbete som Decadent , känna stolthet i sitt motstånd mot vardagliga moral och sedvänjorna.

Decadent litteratur omfattar poesi, romaner och noveller. Det var delvis fötts ur den romantiska rörelsen, som syftade till att gälla känslor hos läsaren, men också en revolt mot romantiken är förhärligande av naturen. Den dekadans gynnade konst och list över naturen, och i detta avseende var nära överensstämmande med symbolist och Estetiska rörelser samma period. Den gotiska förgrening av romantisk skönlitteratur, framför allt arbetet Edgar Allen Poe, var en stor inspiration till dekadans. I själva verket, Baudelaire översatt Poes verk till franska.

Decadent romanförfattare omfatta Joris-Karl Huysmans, Théophile Gautier och Octave Mirbeau. Vid sidan av Baudelaire, framstående poeter i genren inkluderar Arthur Rimbaud, Auguste de Villiers de l'Isle-Adam, och Comte de Lautréamont. Den franska dekadans fått följande på engelska litterära kretsar i slutet 19th century, och några engelska författare antog den dekadenta stil. Oscar Wilde och Aubrey Beardsley var de främsta engelska dekadans. Wilde berömda ingår Huysmans Rebours i sin roman Picture of Dorian Gray , om han inte som boken, hans läsare igen utan tvekan det från beskrivningen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.