Vad gör Hänvisningar till Katrinplommon och prismor Mean?

Katrinplommon och prismor hänvisa till ett citat av Prim och snobbig fru General, i Charles Dickens roman Little Dorrit . När Dorrit flickorna och deras familj frigörs från Marshalsea Prison åtar Mr Dorrit att hyra en kamrat till hans döttrar som kommer att bidra till att ge dem "putsa" och finish. Mrs General blir detta sällskap, och är alltid förmedla irriterande ord råd, som döttrarna gärna ignorera. Den direkta citat som ofta förknippas med katrinplommon och prismor är följande: "Pappa, potatis, fjäderfä , plommon och prisma är alla mycket bra ord för läpparna. "Dickens går vidare till detalj flera kapitel på vilken typ av katrinplommon och prismor och hur Dorrit flickorna förtrycks av snobbism och Prim natur fru General.

Dickens visst val av ord, är intressanta. Papa, potatis, fjäderfä och katrinplommon är alla vardagliga ord, och kommer säkert att leda till spetsade läppen formen på munnen föreslås som det bästa sättet att visas av fru General. Kräver dock att ordet prisma lite mer analys. är ett prisma ofta förknippas med reflekterande ljus, eller en källa genom vilken ljuset passerar för att göra regnbågar. Det kan tolkas som en antydan om att artiga damen, bör enligt fru General, vara en som är öppen, vardagliga, och som tillåter att andra runt omkring henne att skina. Korrekt Kvinnan är inte källan till sitt eget ljus, utan endast prydnadsväxter, speglar andras åsikter snarare än främjar hennes egna. Detta är mycket i linje med idén om den viktorianska kvinnan en estetisk "Angel of the House. " I vilket fall, Dickens klart träffa mitt i prick med katrinplommon och prismor, med fortsatt hänvisningar till katrinplommon och prismor som ett tillstånd av att vara i andra litterära verk. Exempelvis hänvisar Louisa May Alcott till katrinplommon och prismor i Little Women och minst en annan roman. Lucy Maud Montgomery smyger begreppet katrinplommon och prismor mun i flera av hennes Anne of Green Gables böcker. Termen katrinplommon och prismor blir metaforiskt för ogillande, brist på humor, och snootiness, precis som spetsade läpparna att fru General förespråkare för Föreslå en luft av missnöje.

Även om Oscar Wilde var inte ett stort fan Dickens , plommon och prismor inflytande tydligt sin karaktär MsPrism, i The Importance of Being Earnest . Ms Prism är ännu en guvernant med hög tonas moral, snobbism, och pryderi. Många ser henne som ett direkt eko av fru General, men i slutet av pjäsen är hon avslöjade att ha lett till mindre än en perfekt katrinplommon och prismor liv.

Hänvisning till katrinplommon och prismor fortsätta till mid 20th century. 1937 artikel i Time Magazine om Virginia Woolf refererar till henne som inte har haft en katrinplommon och prismor utbildning. CS Lewis Narnia andra roman, Prins Caspian , som ursprungligen publicerades 1951, har en karaktär som heter Queen Prunaprismia.

Vad Dickens "mindre kända romaner läses med lägre frekvens, minskade hänvisningar till katrinplommon och prismor i slutet 20th century. Kanske kommer 2008 release av filmade versionen av Prins Caspian införa denna härligt fyndig metafor för en ny generation läsare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.