Vad bör jag veta om Stolthet och fördom?

Stolthet och fördom , som offentliggjordes i 28 januari, 1813, är en av de första romantiska komedier i den moderna romanens historia. Skrivet av Jane Austen, följer det historien om Bennet Familjen, som består av Mr och Mrs Bennet och deras fem döttrar: Jane, Elizabeth, Mary, Kitty och Lydia. Elizabeth framstår som bokens hjältinna.

En av de viktigaste, men subtil, dilemman av Stolthet och fördom hänvisar till hur kvinnor uppfattas i 19th century engelska samhället. Den Bennet familj, till exempel, känns avsaknaden av en son och en bror ganska spänt. Det är en förlust som inte tycks kunna bytas ut även med fem döttrar. Denna avsaknad av en son är en viktig fråga eftersom familjens egendom kan endast ärvas via manliga linjen, vilket innebär att på pappans död, huset och den omgivande marken skulle gå till en avlägsen släkting, och flickorna skulle bli hemlösa och nästan utblottade.

Detta är problemets kärna som driver Stolthet och fördom framåt, blir det för nu uppgiften att gifta bort alla fem döttrar och säkra familjens ekonomiska komfort och stabilitet av avgörande betydelse. Den äldsta och vackraste dotter snabbt kastas i vägen för Mr Bingley, en rik ung man hyra en stor egendom i grannskapet.

Lyckligtvis, Mr Bingley och Jane tycks ha fått en bra start. Mr Bingley betraktas som en älskvärd ung man, en perfekt beau för den vackra och ganska blyg Jane, och Mrs Bennet försöker att driva förhållandet till ett snabbt och lyckligt slut. Tyvärr, de övriga medlemmarna i Mr Bingley parti-speciellt hans syster och hans bästa vän, förakt MrDarcy, verkar inte komma överens. Mr Bingley så småningom övertalas att lämna för London.

Under tiden, den juridiska arvtagare till Bennet egendom, pompösa prästen Mr Collins har gjort sitt utseende. I ett försök att gottgöra för sin roll i beröva Bennets av deras egendom, erbjuder han gifta sig med en av hans kusiner, och slår sig ner på Elizabeth. Hans förslag är dock avvisad och han snabbt börjar en anställning med Elizabeths nära vän, Charlotte Lucas.

Elizabeth uppfyller också MrWickham, en stilig ung officer vid regementet. Mr Wickham vänder snabbt Elizabeth mot Mr Darcy efter konfidentiella uppgifter till henne en berättelse om missförhållanden gjort honom av mannen många år sedan. Strax efter, är Elizabeth inbjuden till nya hem Charlotte, nu fru Collins. Det är antydde att Mr Darcys moster är Mr Collins välgörare.

Fate sedan kastar både Mr Darcy och Elizabeth tillsammans, vilket resulterar i en olycklig situation. Mr Darcy fjädrar en överraskande och ganska nedlåtande förslag på dålig Elizabeth, hånar henne för underlägsenhet av hennes födelse och opassande beteende av hennes familj och bekänna sin kärlek på samma gång. Förolämpade, vägrar Elizabeth hans frieri. I argumentet som följer, Mr Darcy också avslöjar att han är orsaken till Mr Bingley avresa till London och därmed olycka av Jane, Elizabeth älskade syster.

Väl hemma upptäcker Elizabeth att hennes yngsta syster grabben crazy Lydia, har rymt med Mr Wickham. Hon upptäcker också sanningen om den förmodade "fel" som Mr Darcy som begås mot Mr Wickham och inser att Mr Darcy var helt rätt. Elizabeth har snart en förändring av hjärta, och finner sig själv kär i MrDarcy, som i sin tur, har försökt att avhjälpa situationen med Elizabeth genom att hitta Lydia och Mr Wickham. Han betalar för bröllop, uppfyller Mr Wickham skulder, och även köper Mr Wickham en provision så han kan stödja Lydia på ett godtagbart sätt. I slutändan Stolthet och fördom stängs med Jane gifta Mr Bingley, Elizabeth att gifta sig med Mr Darcy, och Mrs Bennet lika nöjda som hon kan.

Stolthet och fördom har gjorts till långfilmer, mini tv-serien och teaterpjäser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.