Vad betyder det att "Mind your Ps och Qs"?

Mind your Ps och Qs kan innebära att vara försiktiga och vaksamma, eller oftare, artig. Exempelvis kan en mor nämna att Tant Gertrud är en Stickler för seder och barnen hade bättre hänsyn till deras Ps och Qs när hon besöker. Det finns flera förslag ursprung efter frasen, som ofta skiljer sig från hur det används nu. I 17th century Ps och Qs stod för bästa kvalitet. Ps och Qs skrevs ofta som pees och kews. Det är som det hänvisas till i Oxford English Dictionary som har använts i ett citat Rowlands Knave of Hearts . Ett tecken order alkohol och ber att få Pee och Kew, vilket tyder på högsta kvalitet.

På 19th century termen blev i samband med svårt att lära sig vilken väg gemena Ps och Qs inför. Lärarna berättade eleverna att lära sig PS och Qs. Detta kan ha liknande gäller för andra gemena bokstäver som BS och Ds, dock. Även danslärare har uppmanat eleverna att minnas sina pieds och köer, två danssteg. En annan möjlig utgångspunkt ursprung för "Mind your PS Qs" är den praxis som bartenders hålla märken på flikar öl serveras i pints eller kannor. En person med lite pengar kan ålägga bartendern att sköta sina Ps och Qs att undvika att bli överladdade. I själva verket är en bartender som inte ihåg hans Ps och Qs kunde anklagas för att lura sina kunder.

Några föreslår att PS Qs kan vara en förkortning för att behaga och tack. Detta kopplar de flesta med den nuvarande innebörden av uttrycket. Klart någon som skötte hans eller hennes uppförande skulle sannolikt komma ihåg att säga please and thank you.

oavsett ursprung, är den term som används mindre ofta än det var ett halvt sekel sedan. Ett barn ålagda att sköta sina Ps och Qs kan se med förvirring på sådana riktningar. Men föräldrar skötte sina Ps och Qs kan väl lära sina barn den nuvarande innebörden av uttrycket. Detta kan hindra barnen från att stirra på en OARTIG sätt på människor som använder uttrycket.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.