Vad är skillnaden mellan påverka och verkan?

påverkar och verkan är två engelska ord med mycket liknande betydelse, och mycket liknande uttal. Även om de inte faktiskt Orgel, är ljudet av ord som liknar nog att orsaka de flesta förvirring. Även vissa människor som använder dem ganska ofta finner sig illa, och måste pausa för att tänka på vilka ord är lämpligt att använda.

Ordet påverka är i första hand används som ett verb på engelska. Den har två betydelser, som är nära relaterade. Affekt kan innebära att förändra känslor, eller ändra psykiska hälsan för någon eller något. Det kan också innebära, i en vidare bemärkelse, för att förändra eller påverka någon eller något på något sätt. Så det är att vi kan säga: Hur kommer valet att påverka historiens gång? Man kan också säga: målning påverkade honom så djupt att han inte kunde tala.

Ordet effekten , däremot i första hand används som substantiv på engelska. Den har ett antal närbesläktade betydelser, men generellt gäller resultatet av något, kan kraften någonting måste få fram det resultat, eller en företeelse i världen. Ett exempel på det ord som används för att hänvisa till resultatet av att något skulle vara Valet hade ingen inverkan på historiens gång. Man kan också säga: Effekten av målningen för honom var djupgående. Phenomena ofta även kallat effekter, såsom den fotoelektriska effekten eller växthuseffekten .

Affekt kan sällan användas som substantiv, men denna användning är esoterisk och något ålderdomligt. I psykologin kan man tala om en persons påverka , som hänvisar till deras sinnesstämning eller mentala tillstånd. Så vi kan säga: Patienten uppvisade en platt påverka, svara på några stimuli. Mer archaically ordet påverka kan användas som ett substantiv för att beteckna en tillgjordhet någon skulle ta på-a pose, eller disposition. I detta sammanhang vi kan säga: Hennes påverka var en av lärandet och nåd, men de av oss som kände henne visste bättre.

Effect kan också kan ibland användas som ett verb. När det används på detta sätt hänvisat till något som har en direkt effekt, eller gör det hända. Det är vanligtvis ändelsen av -ed , och tar ett objekt. Denna användning är något vanligare än substantivet användning av påverka , men ändå långt ifrån lika vanligt som sin traditionella substantiv form. Ett exempel på denna användning skulle vara Valet till sist genomförda förändringen folket hade hoppats på.

Trots att vi har tagit itu med undantag från regeln generellt sett ordet påverka används när ett verb kallas för, och effekt används när ett substantiv behövs. En mnemonic enheten för att hjälpa dig att komma ihåg här är att ett verb är ett åtgärd ord, och både åtgärd och påverka börja med bokstaven a .

Ett exempel meningen visar olika användningar av dessa ord skulle vara:

Även om målningen verkade att påverka honom djupt, skulle dess verkliga effekter inte är kända förrän efter det att vätskan-som hade påverkat hans dom-bar bort.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.