Vad är skillnaden mellan det och vilka?

Det finns en subtil men viktig skillnad mellan användningen av att och som i en mening, och det har att göra främst med relevans. Grammarians använder ofta orden "restriktiv" och "icke-restriktiva" när det gäller relativa bisatser. En relativ klausul som ger ytterligare information om det substantiv som det beskriver, men det kan anses relevant eller irrelevant för den övergripande punkt i meningen. Med andra ord, en restriktiv relativ klausul, som ofta börjar med att , anses i regel väsentliga eller begränsande. Relativa bisatser inleds med som kan innehålla icke-väsentliga uppgifter och skulle betraktas som icke-restriktiv.

Så endeth den grundläggande grammatik lektion. Vad kan vara mer användbar i din dagliga jakten på lämplig ordvalet är verkliga exempel innehåller att eller som i deras korrekta inställningar. Vad du behöver tänka på är idén om restriktiva eller icke-begränsande klausuler som översätts till "nödvändig" eller "bra men inte nödvändiga. " i en mening som "Företaget som uppfann Mikroprocessorn använder vi bjöd in oss till en demonstration, "ordet" som "är i förhållande till" företag. "Det finns tusentals företag i världen, men det är viktigt att känna till" företaget som uppfann mikrochip "är just en anläggning demonstrationen. I den meningen är den relativa klausul som börjar med att skulle anses vara restriktiv, eftersom det är en viktig bit av information som identifierar företaget. Du skulle inte skriva "Företaget som uppfann mikrochip bjöd in oss till en demonstration. " i formella texter.

Vilken skulle kunna användas i en liknande mening konstrueras så här: "Widgets Incorporated, som uppfann mikrochip vi använder, har officiellt förklarat sig i konkurs. "I denna mening, är den relativa klausul" som uppfann mikrochip vi använder "separeras med kommatecken. Informationen om mikrochip användbart, men inte avgörande för Huvudidén i den meningen. Det kan avskaffas och att påföljden skulle fortfarande göra bemärkelse. Om den relativa klausul kan tas bort utan att meningen mening, skulle det betraktas som icke-restriktiv. Läsarna kan identifiera något specifikt ämne, i det här fallet Widgets Incorporated, så "" som skulle vara den korrekta pronomen för att använda. "Which" är nästan alltid för att kvitta en icke-restriktiv relativ klausul, som ni kanske kommer ihåg som en parentes fras .

En mening som "Widgets Incorporated, som uppfann mikrochip, har förklarat sig i konkurs. " skulle vara felaktigt. "That" inte brukar räknas av en icke-begränsande klausul, eftersom det är närmare släkt med substantivet den ändrar. Ordet "som" sällan används i förhållande till människor, också. "Mannen som förlorade sin hatt i går konstaterades det i morse, skulle" vara felaktig. "Den förrådsbyggnad som en gång stod på hörnet har kollapsat", skulle vara korrekt, eftersom "att" ändrar en livlös sak och den relativa klausul "som en gång stod på hörnet" är restriktiv och viktigt.

Man kan frestas att använda "som" i stället för "att" i samma mening som "Huset som brukade vara på hörnet har rivits. ", men det vore oriktigt. Information om byggnadens placering är viktig, så det skulle behöva en begränsande klausul som börjar med "det. "En korrekt mening med" som "skulle lyda så här:" The Olsen byggnad, som stod i hörnet av 12: e och Vine Street, har rivits. "Meningen fortfarande kan förstås utan den icke-begränsande klausul som börjar med som .

Kort sagt, när uppgifterna är nödvändiga för att identifiera föremål, till rätt pronomen används är som . Om informationen inte är avgörande , eller kan hållas isär med kommatecken, då pronomenet som är mer sannolikt att vara korrekt. Som i fallet med engelsk grammatik regler, Kommer det att finnas vissa undantag från denna regel. När du är osäker kan du prova att ta bort den relativa klausulen och fråga dig själv om meningen låter omfattande och informativa. Vissa grammatik experter menar tyst lägger till orden "i vägen" efter som för att avgöra om informationen är relevant eller irrelevant. Om "förresten" verkar passa, då klausulen är icke-restriktiv och bör räknas med kommatecken.

Om innebörden av meningen skulle försvinna utan information, så är det mest sannolika begränsande och att skulle vara korrekt pronomen att använda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.