Vad är Liftarens guide till galaxen?

Liftarens guide till galaxen är en multimedia franchise startades av den sena brittiske författaren Douglas Adams. Allmänt dyrkade för sin surrealistiska humor och kreativitet, Liftarens guide till galaxen följer situationen för Arthur Dent, en passiv och ganska onyttig huvudpersonen, som han utforskar universum efter att jorden förstörs. I sällskap med utlänningar och ofta motbjudande och föga hjälpsamma medmänniskor, Arthur bygger ofta på standard av universum, en interaktiv encyklopedin avsedd för uteliggare resenärer, även kallad Liftarens guide till galaxen .

Välkänt, utformades berättelser av Adams medan han låg berusad på ett fält i Österrike. Strunta i projektet under flera år, återvände Adams tanken medan du skriver en rad radio episoder kallas ände där planeten jorden förstörs på ett annat sätt i slutet av varje avsnitt. Adams omarbetats serien till en berättelse med guideboken i centrum, och Liftarens universum föddes. Den ursprungliga radioprogrammen sprang i Storbritannien 1978, och ledde till en lugn men envisa krav på en ny version. De fem romaner som följde innehöll samma förutsättning och tecken som radioserie, men Adams inte känner sig tvingade att ÅTERBERÄTTA historien exakt. I själva verket, vilket påpekas i flera av hans introduktion till böcker, inte två versioner av historien någonsin var identiska. Detta gav en större frihet att senare utvecklare, vilket gör att teaterstycken, film och video versioner omgång Liftarens universum att anpassa berättelsen till sitt medium utan upprörande den ursprunglige upphovsmannen. Den "trilogin" av böcker utökas till fem omgångar i Adam livstid: Liftarens guide till galaxen , Restaurangen vid slutet av universum Livet, universum och allting , Ajöss och tack för fisken och stort sett menlös . Varje bok funktioner Arthur Dent som huvudperson, som han ständigt söker efter frågan om livet, universum och allting. Enligt böcker, skapades jorden som en superdator för att upptäcka den frågan, men förstördes för att bygga en hyperspace bypass några minuter innan du slutför sitt program. Medan Dent upptäcker svaret på livet, universum och allting, (42), måste han söka nu att upptäcka den konkreta frågan.

Liftarens guide till galaxen är känd för kreativitet i världen som skapats av Douglas Adams. Populära begrepp som härrör från boken är att svaret på alla livets mysterier är 42, och att en god liftare alltid veta var hans handduk är. Efter Douglas Adams dog av en hjärtattack 2001, fläktar utses 25 maj som Towel Day i hans ära.

Även om författaren tragiskt dog vid 49 års ålder, har den inneboende flexibiliteten i serien får sin fortsättning genom olika mediaformat. Under 2005 släpptes en film anpassning av den första boken huvudrollen berömde brittiske komikern Stephen Fry som en röst av vägledningen, och Martin Friedman som Arthur Dent. Dessutom är ett sjätte bok med titeln Och en sak till planerat att släppas i 202C skriven av författaren Eoin Coifer i samråd med Adams hustru, Jane Belson.

Liftarens guide till galaxen anses vara en viktig litterär prestation för sin blandning av sci-fi och genrer komedi. Samtidigt upprätthålla en ironisk och ofta kritisk uppfattning av tillvaron, de många anpassningar skildra den ständiga och ofta desperata sökande efter mening i ett liv fyllt av förvirring och till synes slumpmässig tillfällighet. Böckerna är allmänt tillgängliga i bokhandeln och på webbplatser, och anses av många vara en måste-läsa för alla sci-fi eller komedi älskare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.