Vad är American Library Association (ALA)?

American Library Association (ALA) är den största sammanslutning av bibliotek i världen. Established in 1876 i Philadelphia, är ALA även den äldsta föreningen i sitt slag i USA. Dess mål är att främja bibliotek genom flera olika program och kampanjer som når olika grupper av människor genom olika försäljningsställen. ALA syftar till att förbättra kvaliteten på biblioteken, främja kallelse bibliotekarie, utvidga basen för människor som använder bibliotek och skydda tillgången till bibliotek över hela nationen. Nu med huvudkontor i Chicago, Illinois, ALA lobbygrupper på federal och delstatlig nivå för ökad biblioteket finansiering och lagar som stödjer och underlättar underhåll och tillväxten av biblioteken i stora städer, små städer och offentliga skolor.

Medlemskap i ALA är öppet för alla, inklusive bibliotek, individer, organisationer och företag. Den har en vald nämnd som har till uppgift att utforma en politik för föreningen, och en verkställande styrelse genomför denna politik och hanterar administrativa verksamhet för ALA. En president som övervakar rådet och styrelsen, och väljs på tre år. Kommittéerna arbete föreslå politik och skapa förespråkande program och material. Flera utmärkelser, citeringar och stipendier delas ut varje år på uppdrag av ALA att erkänna bibliotek, företag och individer som förkroppsligar ideologi vad ALA representerar.

ALA förespråkare för full och lika tillgång till bibliotek för alla, liksom frihet att välja vad du tillgång, inklusive full tillgång till Internet och böcker, även om de kan förbjudas i vissa områden. Detta har väckt ALA mycket kritik, eftersom många anser att offentligt finansierade biblioteken inte bör tillåta bibliotekets användare att få tillgång till material såsom pornografi på nätet, eventuellt i närvaro av barn som besöker biblioteket. Trots detta ofta impopulära uppfattning gjort ALA sin inställning att fullständig tillgång till information är av yttersta vikt i bibliotek.

ALA har flera kampanjer, bland annat genom att varje september nationella "lånekort Signup månad. " "@ Your Library" är en kampanj för att främja lokala bibliotek genom att uppmuntra invånarna att utnyttja de tjänster som finns där och att upprätthålla statliga finansieringen av lokala bibliotek. "I Love bibliotek" var tänkta att rädda skolbibliotek som ofta har minskat eller helt stängt på grund av finansiering eller underutnyttjande. ALA strävar också efter att öka medvetenheten om ett tiotal böcker som är förbjudna i skoldistrikt och tas bort från bibliotekens hyllor varje år-något som är raka motsatsen till sina mål.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.