Hur vet jag om en bok är lämplig för mitt barn?

Besluta om lämpliga böcker för barn är en mycket individualiserad process. En fjärde grader kanske läser en bok som Om Red Fern Grows och inte störas av död hund i slutet. Å andra sidan kan en sjunde grader läsa samma bok och vara djupt bekymrad över sitt slut. Att veta hur man väljer lämpliga böcker för barn är egentligen att få veta ditt barn.

Ofta handlar det inte bara att läsa recensioner av vad som anses vara lämpliga böcker för barn eftersom de inte ger tillräcklig information för att avgöra deras lämplighet. Idealfallet är det bästa sättet att fastställa lämpliga böcker för barn att läsa dem först. På detta sätt vet man exakt vad boken innehåller, och om man finner ett ämne som är lämpligt. Man kan också få några tips på lämpliga böcker för barn genom att uppmärksamma rekommendationer från andra föräldrar som har liknande föräldraskap ideal till ens egen. Man kommer inte att få bästa råd från en person som låter sina barn titta på R-rated filmer, till exempel om ditt hushåll är absolut PG rated. Om du känner en annan familj dock väl, och deras barn har liknande känslor för din egen, kan de föreslå lämpliga böcker för barn du inte redan har upptäckt.

Om man kommer från en särskilt religiös bakgrund kan det också hjälpa till att läsa publikationer såsom tidskrifter och tidningar som adress och översyn barnlitteratur. Detta kan hjälpa en besluta om lämpliga böcker för barn baserad på ens moraliska övertygelser. Positivt över böcker är ofta alldeles utmärkt.

Alternativt, om ditt föräldraskap stil är lite lösare i fråga om innehåll, val av lämpliga böcker för barn kan vara så enkelt som letar upp böcker med ett stort antal utmärkelser. Till exempel Caldecott och Newbery Medal nominerats eller vunnit böcker är ofta utmärkta litterära verk. som ett barns framsteg läsnivå, kan de läsa plötsligt en massa böcker som man inte kan önska. En sak som många föräldrar tycker användbart är att styra barn mot klassiker i stället för moderna romaner, som inte kan vara lämpliga böcker för barn. Till exempel kan en ivrig läsare sluka lätt ner klassiker som Little Women , De tre musketörerna eller Great Expectations . Dessa böcker är fria från svordomar och grafiska sex och våld som kan plåga moderna böcker, men är fortfarande mycket underhållande och bra exempel på litteratur. Ett annat sätt att utvärdera lämpliga böcker för barn är att undersöka inte innehållet men läsnivå. En första grader skulle kunna vara desperat att läsa en Harry Potter-boken till exempel, men kan helt enkelt saknar läsfärdighet att göra det. I detta fall kan du antingen läsa boken med ditt barn, eller hitta liknande material som är lämpligare att en tidig läsning nivå.

Mest Harry Potter-böckerna ligger mellan 4 och årskurs 7 läsnivå, men andra böcker som handlar med likartade ämnen kan vara inriktad mot ett yngre barn. Det är viktigt att ett barns tidiga läsning erfarenheter krönas med framgång, eftersom detta kommer att förbättra deras läsförmåga. Framgångsrikt läser en bok kan också uppmuntra barnen att se läsning som lustfyllt och göra behandlingen en livslång vana. Snart nog kommer de vara redo för Harry Potter, och allt annat du tycker är lämpligt i mer utmanande läsning nivåer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.