Har Nursery Rhymes har Secret innebörd?

barnvisor används som vaggvisor och barnens spel, lämplig för Tiny Tots att memorera och recitera för gäster. Men bakom den charmiga rytmer som utgör den korta dikter, betydligt mörkare och mer komplexa ursprung motsäga den enkla vers. Den verkliga innebörder bakom många favorit barnvisor kan göra dem verkar betydligt creepier, men de kan ge ledtrådar till historien och begreppen i den naturliga världen som glädje och förvåning över den nyfikne historikern. Du kanske undrar varför någon brytt sig om att göra upp rim om Jack and Jill, den obalanserade vatten-fetching par. Snarare än bara meningslösa ord, har detta BARNKAMMARRIM många möjliga ursprung och är föremål för mycket debatt. Vissa experter spår historien tillbaka till en skandinavisk legend om två kidnappade barn och höll på månen, där du kan få ut sina skuggor i det synliga kratrar. I den här versionen, när månen "går upp på kullen" eller vaxer, är Jack synlig. Båda barnen är synliga vid fullmåne, varefter Jack "föll ned" och kan inte ses som månen avtar, och Jill "kom tumlande efter" på den nya månen.

Annan, mörkare version föreslår att dikten refererar 18th century halshuggningen av kung Louis XVI och hans hustru, Marie Antoinette. Detta verkar felaktiga, men liksom BARNKAMMARRIM funnits i århundraden före sin död. Den nyfikna paret ens nämns i Shakespeare, både i En midsommarnattsdröm och Love's Labors Lost .

Ingenting kunde vara mer förtjusande sedan titta på en grupp barn dansar runt samtidigt som sjöng "Ring runt Rosie", åtminstone tills du inser att låten kan handla om Black Plague av 17th century. Även om det aldrig har varit en beprövad ursprung, många experter tror att låten refererar till folklore rätta att bära blommor för att avvärja sjukdomen, kremering av pestens offer, och en bred spridning dödsfall som orsakas av pesten. Belackare hävdar att rimma verkade alltför sent för att kunna förknippas med sjukdomen, men några övertygande alternativa ursprung har föreslagits. En av de dystraste av alla ramsor är lyrisk "Mary, Mary, tvärtemot. " Dikten är omväxlande hänföras till Maria I av Skottland och Maria I av England som hade liknande problem. Båda var steril, vilket tyder på att frågan "Hur har din trädgård växa?" Är ett hån mot deras oförmåga att "växa" barn, eller arvingar till tronen. I Maria Stuart, har de kanske "cockleshells" avser hon otrogen make, medan "Pretty Maids alla i en rad" är hennes dödfödda barn. Några som föredrar den engelska ursprunget antyder att "silver klockor och cockleshells" är till tortyrredskap gynnad under Marias blodiga kampanjer för att avskaffa protestanter i England.

Om den beklämmande listan över obehagliga barnvisor börjar störa dig, finns det åtminstone en med en trevlig och pastorala förklaring. När påminnelser på digerdöden eller blodiga styre av en monark blir för mycket, ta tröst i en av de mest älskade barnvisor: "Mary Had a Little Lamb", en amerikansk BARNKAMMARRIM i början 19th century, om en verklig flicka vid namn Maria som faktiskt förde henne sällskapsdjur lamm till skolan, vilket leder till kaos och oreda. Även denna förklaring kan vara något av en låt-ner efter spännande minneshögtider andra rim, åtminstone det återstår bokstavligen lämplig för barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.