Har Min personlig essä måste sanning?

Många gymnasiet och studenter kommer snabbt känna igen en skriftlig snabbt som börjar: "Redovisa ärligt en personlig upplevelse när . . . " De vet genast att de är att producera en personlig essä utnyttja deras livserfarenheter och göra förr eller ankommer till något "lärde" sig av erfarenheten. Till viss del, nästan varje gång du skriver, säger du något personligt, men personlig essä, där ni säger något om dig, från din synvinkel är ibland en utmaning sak att skriva. En hänga upp för många författare är tanken att de måste noga detalj varenda sekund av en personlig erfarenhet. Alla karaktärer inblandade i händelsen måste vara omsorgsfullt beskrivna samt författaren blir då en "video kamera," utan redigering. Problemet med denna idé är att de flesta uppsatser har tid eller begränsningar längd, och det är omöjligt att berätta allt och stanna på rätt spår. Det kan också leda till en mycket tråkig uppsats.

Tanken att man måste vara strikt ärliga i en personlig essä kan en ytterligare begränsning, och definitivt inte utanför sanningen att redigera en personlig upplevelse ner till centrala punkter eller huvudsaken. Det är också okej, enligt många författare, att lägga lite av utsmyckning, minska onödiga detaljer, eller skildra en situation på ett något annorlunda sätt. Tanken att din personlig essä under några omständigheter kommer att vara "absolut sanning" är en mycket bestrids. När en upplevelse ses via din personliga lins, dina tankar och känslor kommer att tolka den på olika sätt, och ditt eget minne kanske inte håller med själva upplevelsen. Många saker bidrar till hur vi ser och kommer ihåg en händelse. Med tanke på de mycket tolkande karaktären på våra egna sinnen, kan det vara omöjligt att skriva hela sanningen i en personlig essä. Vad som hände och hur du såg det inträffar eller minns det nu aldrig kommer att vara detsamma som vad som egentligen hände.

Om en författare förstår att alla minnen av upplevelser är tolkande det gör det möjligt att noggrant redigera en omräkning av en upplevelse utan att behöva oroa sig så mycket om sanning-värde. Även om du inte ska gå överbord med detta och uppfinna situationer som inte är trovärdiga, kan du ta bort oväsentliga tecken från en berättelse, eller förkorta händelserna som behövs. Du kan också framhäva eller deemphasize olika delar av historien, vilket hjälper dig att dra slutsatser om erfarenheter eller göra poäng om vad du lärt dig. Det finns också en sådan sak som "dramatisk licens," där du kan lägga till eller ta bort detaljer för att göra dina poäng mer framträdande. Återigen dramatisk licens behöver inte gå överbord, men det kan hjälpa dig att skriva en bättre uppsats. Dessutom när du skriver en uppsats under tidsbegränsning för saker som att skriva utvärderingar eller high school eller college examen har du förmodligen inte kommer att ha tid att vara så "strikt sanningsenlig" som du kan, och de flesta människor att bedöma din uppsats är inte döma dig på sanning värde.

Sådana bedömare brukar bedöma din förmåga att uppfylla uppsatsen krav och visa att du vet hur man skriver en personlig essä. Form är viktigare än absolut noggrannhet. Om du måste justera en berättelse lite för att uppfylla uppsats krav, inte förlora sömn över det.

Den enda gång du bör undvika att bli osant är när du skriver ett personligt uttalande uppsats. Du ska inte ställa anspråk upplevelse du inte har eller som skildrar dig som verkligen annorlunda än du verkligen är. Eftersom personliga uttalanden ofta bedöms som en grund för att bevilja dig åtkomst till saker (som college), vill du inte att ljuga, eftersom du kan mycket väl sluta med att bevisa sanningen i era uttalanden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.