Vilka är några av de vanligaste Banned Books dag?

Sedan början av det skrivna ordet, böcker och författare som har bedömts vara "anti-establishment", "upphetsande" "korrupt" och "vulgär" har censurerats eller förbjudits av regeringar, bibliotek och skolor runt om i världen . Även demokratiska länder med konstitutionellt skyddade yttrandefriheten, såsom USA, har sin egen lista över vanliga förbjudna böcker. Förbjudna böcker finns för många anledningar: repressiva regeringar, teokratier och skyddande föräldrar och lärare. Även om orsakerna bakom förbjuda böcker kan vara så motbjudande som undertrycka den fria tanken och sund debatt, eller så till synes oskyldiga som en berörd förälder, historien har visat att där det finns litteratur och uttryck genom skrivandet, det är censur.

Religion är kanske en av de främsta anledningarna att böcker är förbjudna idag och genom historien. Bibeln och Koranen, förmodligen den mest populära böcker genom tiderna, är två av de mest förbjudna böcker. Än idag, några länder förbud eller försök att kontrollera användningen av Bibeln. Många religiösa institutioner, såsom den katolska kyrkan har förbjudit böcker som kan väcka oliktänkande och utmaning doktrin.

Regeringarna har länge försökt att kontrollera vad allmänheten läser i intresset av att upprätthålla kontroll. Klassiska verk som Thomas Paine's Rights of Man och Jack London's Call of the Wild förbjöds för deras "subversiva" och "radikala" åsikter. För åldrar, har regeringar varit mycket intresserade av att definiera och reglera deras version av obscenitet, som till följd, har lett till många utmaningar av böcker. DH Lawrence's Lady Chatterleys älskare , Jean-Jacques Rousseau's Confessions , Löv Walt Whitman's of Grass , Aristofanes Lysistrate , Voltaires Candide och Chaucers Canterbury Tales var alla en gång förbjudits på grund av "oanständig" eller "oanständigt" material.

Förbjöds böcker fortsätter idag i hela världen, och även i USA, har regeringen en mycket mindre aktiv roll i att förbjuda böcker. Flesta biblioteken kommer fortfarande ta med förbjudna böcker, eller ansikte förlust av finansiering. Enskilda skoldistrikt kan välja att ta bort vissa böcker från deras läroplan antingen på grund av valet av skolans styrelse, eller på grund av påtryckningar från föräldrar. Föräldrar utgör en stor del av drivkraften bakom att förbjuda vissa böcker, till stor del på grund av sin önskan att skydda sina barn från vad de uppfattar som sexuellt eller kriminellt korrumperande material i böcker.

Flera myndigheter, som American Library Association (ALA), arbeta för att öka medvetenheten om förbjudna böcker, och se till att böckerna fortfarande är tillgängliga för befolkningen för att läsa om de vill. Även för det mesta, är deras inställning att även föräldrarna har rätt att bestämma vad som är lämpligt för sitt barn, ska myndigheter inte bestämma sig, och bör inte hindra tillgång till dessa böcker oavsett vad logiken bakom det.

Följande är en topp tio-listan över förbjudna böcker i U. S. Det finns många webbplatser som har en topp 100 listan över förbjudna böcker, och tidigare förbjudna böcker. Flera älskade klassiker som JD Salinger's The Catcher in the Rye , Alice Walker's The Color Purple , Madeleine L'Engle's A Wrinkle in Time -serien , Maurice Sendak's In the Night's Kitchen , som Harper Lee's Kill a Mockingbird , Shel Silverstein's A Light in the Attic , och Roald Dahl's James and the Giant Peach inte gör det i denna lista, men är bland de mest förbjudna böckerna i det förflutna.

De flesta idag förbjudna böcker:

 • Scary Stories (Series) by Alvin Schwartz
 • Daddy's Roommate by Michael Willhoite
 • I Know Why the Caged Bird Sings av Maya Angelou
 • The Chocolate War av Robert Cormier
 • Huckleberry Finns äventyr av Mark Twain
 • Möss och människor av John Steinbeck
 • Harry Potter ( Series) av JK Rowling
 • Forever av Judy Blume
 • Bron till Terabitia av Katherine Paterson
 • Alice (Series) by Phyllis Reynolds Naylor


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.