Vart tog frasen "ett slag" ifrån?

Människor har använt uttrycket "på ett svep" på engelska sedan 1600-talet, och som många idiom, många människor är helt omedvetna om dess ursprung. Denna fras används vanligen i betydelsen "alla på en gång," i en mycket snabb och slutgiltig mening, även om man kan bli förlåten för att undra vad som faller och svepte har att göra med något händer plötsligt och kanske våldsamt. Till skillnad från många idiom, som tycks ha förekommit i det engelska språket med någon uppenbar ursprung, vi faktiskt vet var "ett slag kommer från. " För att förstå ursprunget av denna fras, ska vi behöva läsa lite Shakespeare, eftersom den första dokumenterade användningen av" ett svep "dök upp i pjäsen Macbeth :

Alla mina vackra flickorna?Sa du alla? Oh, hell-kite, alla?Vad alla mina vackra kycklingar och deras Dami ett svep?
Den "kite" refereras i detta citat är en aggressiv fågel. Drakarna är kända för sina snabba och brutala attacker, i detta citat, är Shakespeare använder föll i betydelsen "onda" eller "dödliga. "Även om denna användning av ordet är ovanligt i dag, på Shakespeares tid, skulle det ha varit allmänt känt. Hänvisningen till det vilda fågeln underströk grymhet och snabbheten i de händelser som beskrivs i detta citat. I Shakespeares "ett slag", en enda händelse förändrar livet för tecknet Macduff evigt, hela hans familj mördad på order av Macbeth, som fruktar att Macduff är mete efter sin tron. I slutändan Macbeth rädsla visar sig vara välgrundade, som han slutligen besegrades av Macduff i slutet av pjäsen.

Roten för "föll" i denna mening är det franska fel , som betyder "ont. " Trots att vi inte längre använda ordet i denna mening, utom i dunkla poesi, Vi behåller ett annat ord i det engelska språket med denna rot: "brottsling. " Fell som i "att falla" kommer från en helt annan anglosaxisk ord, som illustrerar olika rötter i det engelska språket.

människor ofta använder denna fras för att beskriva utföra flera uppgifter med en enda åtgärd, som i" kandidat sorterat kampanjen personalen på ett slag. "Begreppet innebär slutgiltighet och snabbhet, ibland med en antydan brutal kraft. Det är också ibland mispronounced som "en dyning foop," ibland avsiktligt av människor som vill ta lättsinne till en allvarlig situation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.