Vad innebär det att "slå två flugor i en smäll"?

idiom "slå två flugor i en smäll" används för att beskriva uppnå två mål på samma gång. Begreppet refererar till en gemensam jakt verktyg, till slangbella, slangbellor fortsätta att användas för att jaga småfåglar, och vid ett tillfälle, de var mycket vanliga. Som ni kanske förstår, dödade en fågel kräver ett bra syfte och kontroll över slangbella, att slå två flugor i en smäll kan anses vara ännu svårare, en uppgift för enbart de mest skickliga jägare. Detta idiom är från 1600-talet, och det användes först i ett något nedsättande sätt att beskriva en filosof försök att bevisa två argument med en enda lösning. Innebörden var att döda två flugor i en smäll är en stor utmaning och osannolikt, och att filosofen försök bör ses med största misstänksamhet. Filosofen hade uppenbarligen misslyckats med att tillfredsställa hans kritiker, som ansåg att hans försök var ungefär lika framgångsrikt som ett försök att slå ut två flugor i en smäll.

Över tiden att "slå två flugor i en smäll "har kommit att användas mer allmänt för att fullborda två mål på en gång, och den negativa konnotationer har i stort sett försvunnit. Faktum är att människor uppmuntras att tänka ut sätt att slå två flugor i en smäll, och därmed lever mycket effektivare liv. Detta gäller särskilt inom näringslivet, där arbetsgivare är ständigt på jakt efter sätt att minska kostnader och öka effektiviteten, så något som dödar två flugor i en smäll kan vara ganska bra.

t. ex. någon skulle kunna flyga till en stad i affärer, och beslutar sig för att besöka en familjemedlem medan han eller hon befinner sig i staden, eller ett företag kan ha en anställd plocka upp en transport någonstans medan han eller hon är redan där. Ur tanke på både den anställde och företaget, kan det vara lämpligt att den anställde ska få ersättning för körsträcka och andra kostnader, samtidigt som företaget kan spara en resa.

Vissa personer anser att detta begrepp är lite negativ, eftersom föreningen med jakt och död, och de föredrar mer positiv vrider på att säga. Flera organisationer har även sponsrat tävlingar för att komma med en ny och mer djurvänliga version av "slå två flugor i en smäll. "Däremot har tanken blivit så inrotade i många samhällen att det är osannolikt att försvinna ur bruk något snart, negativ eller inte.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.