Vad betyder det när något sägs vara Sub Rosa?

Termen Sub Rosa är latin för "Under the Rose" De bär en klang av sekretess och tystnadsplikt. Något som sägs Sub Rosa ska inte upprepas eller stor spridning, och det kan anses vara "off the record. " Sambandet mellan att stå under steg och sekretess går tillbaka till antiken. I Egypten, rosor har kopplats till guden Horus, som var förknippade med tystnad av grekerna och romarna på grund av en olycklig felöversättning av en hieroglyfer representation av Horus. Som ett resultat började grekerna och romarna med rosen som en symbol för tystnad, med hemliga möten bokstavligen hålls under en ros för att påminna de närvarande att de förväntade sig att tiga om händelserna under mötet.

Romarna också målade rosor på tak till deras festlokaler, som en påminnelse till gästerna att de bör förbli tyst om händelserna banketter, och att kommentarerna sa "sub vino," under inflytande av vinet, inte skall upprepas. Sprida information sade under en sub rosa händelse eller konversation skulle ha setts som en ytterst oklokt att flytta politiskt och socialt, om gossiper fångades. Den tradition att skildra rosor på platser avsedda för privatlivet och uthärdar tystnad. Många confessionals, till exempel, har ökat motiv för att påminna dem i biktstolen att samtalet är sub rosa, och reste sig motiv kan ses i vissa privata rum i salarna mandatperioden också.

På medeltiden , begreppet sub rosa möte eller konversation utstått, och rosor hängdes i privata kamrar och salar möte för att påminna de närvarande om att sekretess var nödvändigt. Generellt sett skulle det faktum att konversationen var Sub Rosa inte har redogjort för, eftersom människor förväntas veta att sitta under en ros utgjorde en avtalsenlig skyldighet för tystnad.

I modern tid kan folk ange att ett samtal är "Sub Rosa" för att se till att de inblandade förstår att det är tänkt att vara privat, och begreppet är också som en omskrivning för hemliga operationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.