Vad är ursprunget till uttrycket "i vått och torrt"?

Frasen "i vått och torrt" är en av de äldsta inspelade idiom på engelska, går tillbaka till åtminstone 10-talet då den dök upp i Exeterboken , diktsamlingar från Anglo-Saxon England. Människor använder denna formspråk när de vill beskriva att trycka på genom alla hinder, eller hålla sig med något på slutet. Man kan till exempel säga, "de stannade till projektet i vått och torrt, de vet att det skulle vara en belöning på slutet. " För att förstå ursprunget till denna idiom, är det nödvändigt veta lite om historien bakom det engelska landskapet. Under en stor del av Englands historia var ön i stort sett skog och djur beta på den så kallade "trä betesmark. " Den engelska landskapet var täckt av skog av varierande täthet, varvas med betesmark, vilket gör det skiljer sig markant från hur det ser ut idag . England avskogat kraftigt mellan den 12 och 16-talen, då träden har skördats i stora skaror för att bygga bostäder och fartyg. En stor del av Västeuropa, i själva verket var utblottad av träd under denna period i historien.

Under den tid när England var täckt av skogar, kunde folk ta stigar och vägar att nå sina destinationer, men många tryckte på "till snår och tunt trä, "ta längdåkning resor resa snabbare. "Ur och skur" är en klar förkortning av "genom snåren och tunt trä," och 1300-talet var de flesta som använder "i vått och torrt," tack vare Chaucer, som ingår formspråk i ett av hans verk.

Tanken kraftigt skogbevuxen mark spelat en viktig roll i engelsk litteratur, samt genom det 20th århundradet. Tolkien, till exempel, har hjältarna i Sagan om ringen att gå igenom snåren och tunt trä för att undvika reser med de större vägarna, och dra ned kraftigt på restiden. Som framgår i denna berömda trilogi, går igenom snåren och tunt trä kan också vara farligt utan en erfaren guide och en bra känsla av riktning, som skogsklätt regionerna skulle bli mycket förvirrande för personer som inte var bekanta med dem.

Vid användning i en metaforisk, snarare än bokstavlig, mening, den" tjocka "del av detta idiom är tänkt att spegla svårigheter, medan den" tunna "delen omfattar enklare delar av livet . Många visa förmåga att framhärda i vått och torrt som en positiv personlighet drag, vilket återspeglar engagemang och beslutsamhet, i motsats till en tendens att ge upp när det börjar grov.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.