Vad är ursprunget till uttrycket "Mind Your P: s och Q’s"?

Frasen "Mind Your P: s och Q's" används ofta för att påminna folk att vara försiktiga, och stanna kvar på sitt bästa beteende. Det tycks ha uppstått runt 1600-talet, och det exakta ursprung är faktiskt lite grumligt. Det finns ett antal teorier för att förklara orsakerna till idiom, även om dessa teorier har olika nivåer av believability. I slutändan, historien bakom "Mind Your P: s och Q's" aldrig kan verkligen bli känd. En av de mest sannolika teorier om "Mind Your P: s och Q's" är relaterad till pint och Quarts som serveras på barer. Många barer och pubar hålls traditionellt reda på kundens flikar på en stor griffeltavla styrelse, lägga upp P's och Q är i slutet av natten. En smart kund skulle hålla ett öga på hans eller hennes P: s och Q's, att se till att bartendern var inte fudging siffrorna. Vissa bartenders har också teorier om att barpersonal kan ha förmanas att hänsyn till deras P: s och Q's, genom att hålla koll på hur många drycker som de lämnas ut under kvällens lopp. I den meningen skulle man också behöva förbli relativt nykter för att hålla ett skarpt öga. Detta nykterhet skulle naturligtvis leda till en generellt bättre standard beteende. Denna förklaring om "Mind Your P: s och Q's" är en av de mest allmänt accepterade, eftersom det verkar som det mest rationella.

Vissa skrivare har föreslagit att begreppet kan vara relaterade till typsättning. Movable Type är gjuten bakåt så att den kommer att skriva ut den rätta vägen, och gemena P: s och Q är lätt förvirrad i typ fallet eftersom bokstäverna är spegelbilder av varandra. Naturligtvis kan samma sägas om gemener B: s och D: s och uttrycket är inte "Mind your B: s och D's. " Ett litet barn som lär sig läsa och skriva kan också påminnas om att" Mind Your P: s och Q's ", som den gemena bokstäver kan blandas ihop. Denna förklaring är också svag, men eftersom P: s och Q som det verkar betydligt mindre vanliga än B: s och D: s skriftligen, och säkerligen människor som lär sig läsa kan missförstå dessa brev också. Dessutom har stava det rätt någon tydlig koppling till gott uppförande, och eftersom många använder termen i betydelsen beter sig, dessa förklaringar båda lämnar något att önska.

Somliga säger också att "Mind your P's och Q's" är en schack term, som i "Mind your bönder och drottningar. " Ett säkert skulle vilja behålla spår av både bönder och drottningar, eftersom dessa delar kan vara avgörande i ett schackspel. Det finns dock inte någon klar och tydlig koppling mellan att spela schack bra och beter sig väl, så den här förklaringen är lite svag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.