Vad är ursprunget till uttrycket "Let the Cat Out of the Bag"?

Många använder uttrycket "släppa ut katten i påsen" att hänvisa till avslöja en hemlighet, men de är ofta omedvetna om färgstarka historien bakom uttrycket. Vilket är fallet med många idiom, ursprung "släppa ut katten i påsen" är faktiskt ganska intressanta, och de ger en spännande inblick i livet för historiska personer. Djupdykning i bakgrunden till sådana termer som "släppa ut katten i påsen" ibland kan leda forskaren längs fascinerande tangenterna, liksom.

För att förstå ursprunget till "Låt katten ur bag, "det hjälper till att förstå hur medeltida marknaderna fungerat. Under medeltiden, marknader eller mässor hölls för att sälja boskap, producera, och andra varor från omkring en region. De flesta av boskap såldes liv, oftast i säckar så att köparen kan få det hem relativt prydligt. Som en generell regel, skulle någon inspektera grisar, höns, och så vidare för försäljning och hämta ut, och då jordbrukaren skulle påsen djuret så att det skulle kunna genomföras.

Ovarsamma handlare kan komma att ersätta boskap med en katt, eftersom katter lättillgängliga. Den ovetande kunden skulle bära väskan hem, öppna det, och inser att han eller hon hade blivit lurad. Men tomten åberopade inte släppa ut katten i påsen för tidigt. Om påsen öppnades på marknaden, kan kunden kräva skadestånd från säljaren, hemligheten skulle vara ute. Naturligtvis är systemet förlitar sig också på en lugn katt, eftersom de flesta vet skillnaden mellan en oink och ett mjau.

Somliga har hävdat att uttrycket är relaterat till katt-o-nine tails berömda används inom marin disciplin. Detta verkar dock länken tunna i bästa fall, eftersom det inte finns något klart samband mellan att låta katten ur påsen och nautiska straff. Ta bort en piska från en påse är uppenbarligen inte en omskrivning för att avslöja en hemlig eller förstöra en bluff.

För övrigt är denna praxis också samman med den gemensamma termen "gris i säcken. "A" poke "är en väska i vissa dialekter, och grisen i säcken är därför en gris i en påse eller säck. Den fullständiga idiom är oftast "inte köpa grisen i säcken", vilket innebär att köparna bör inspektera varorna innan de köper dem och ta med dem hem. Annars kan de släppa ut katten i påsen för sent, vilket resulterade i en ganska stor besvikelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.