Vad är sambandet mellan Storkar och spädbarn?

Det verkar som alla andra barn tillkännagivande har en stiliserad teckning av en stork bär en baby i en bunt tyg, särskilt i Europa och Nordamerika. Få människor ifrågasätter denna allmänt vedertagna bilden, men det är ganska märkligt att storkar är kopplade med mänskliga spädbarn, och att detta sammanhang har utstått så länge. Anslutningen mellan storkar och spädbarn som går tillbaka till den tid då de gamla grekerna, och det är en fascinerande illustration av hur myter och legender utvecklas.

Grekerna noterade att storkarna tenderade att återvända till samma bon år efter år, och att fåglarna också ägnat mycket tid att höja sina ungar. Tiden, tron att storkarna var föredömliga föräldrar började uppstå, vilket gör den första kopplingen mellan storkar och babies. Trots allt, om storkar var så bra på att uppfostra sina egna ungar, säkert skulle de vara duktiga på att hantera de mänskliga spädbarn!

Även om den grekiska kulturen kan ha bleknat, fortsatte sammanslutningar mellan storkar och föräldraskap att vara stark i många delar av Europa. I norra Europa, där storkar visas under våren efter övervintring i varmare nejder, storkar var tänkt som budbärare för vår och fertilitet. Fåglarna hände också att visa upp precis runt samma som stora fertilitet festivaler hölls, och folk kom att associera det kommande av storkar med parterna och utformning av spädbarn.

Europeiska White Stork också råkar vara berömd för häckande på hustak, vilket bidrog nästa pusselbit. Människor kom till tro att ha en stork häckar på taket var lycka, och legender om storkarna släppa bebisar ner i skorstenen kom till överflöd. Nordeuropéer trodde att fler storkar i staden, fler barn skulle det finnas, och denna legend fortsätter att uthärda i vissa regioner.

Bilden av ett vänligt stork redovisade ett spädbarn som väntar föräldrar blev mycket populär under den viktorianska eran, när många människor utvecklat en pryd inställning till förlossning och livets fakta. Stället för att ge barn de blodiga detaljer, skulle föräldrar upplysa dem om att en stork hade tagit sin nya bror eller syster, och faktiskt en del viktorianska sinnen används detta som en komisk enhet, med baby-lastad storkar driva unga ensamstående kvinnor på gatan i fantasifulla vykort.

Idag är de flesta människor accepterar att storkar egentligen inte ansvariga för uppkomsten av spädbarn, eller för födelsetalen. Fortsätter dock sambandet mellan storkar och barn uthärda, liksom svävande svar "storken förde dig" för nyfikna barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.