Vad är några olika typer av demoner i mytologin?

Demons spelar en viktig roll i mytologin i många kulturer, från asuras av hinduismen till tzitzimimeh av aztekerna. Den universella utseende av demoner i religioner och kulturer från hela världen kanske talar för att en grundläggande vilja att förstå innebörden av det onda och motiven bakom onda gärningar. Den myten om demoner är ganska komplex, med många kulturer har unika hierarkier av demoner och ett antal kända namn demoner, såsom Satan i den kristna mytologin. I alla fall, demoner har övernaturliga krafter, och många kulturer har vidskepliga traditioner som är tänkta att avvärja demoner, allt från att lämna erbjudanden till demonerna att bära särskilda objekt att Ward dem. Många kulturer har också ett sortiment av vänliga demoner och onda demoner, men det kan ibland vara svårt att avgöra skillnaden. Det finns många typer av demoner. Vissa, till exempel, är bara lekfulla jorden eller karaktär sprit som tycker om att göra ont, medan andra klassas som tempters som leder människor till synd. Demonerna kan också arbeta i opposition till en gudom eller gudar, eller de kan hjälpa häxor och andra onda. Vissa kulturer klassificera demoner som människor, vilket innebär att de är de dödas andar, eller icke-mänskliga och demoner kan äga människor att göra ont, eller agera självständigt. Den mest gynnsamma slags demoner är saker som IMPS, sprites och poltergeists, till stor del anses vara oförskämd, men relativt ofarliga, i de kulturer där de visas. Många kulturer har någon form av en IMP att förklara mystiska händelser, vilket tyder på att dessa demoner bara njuta lekte med människor, men de är inte särskilt elak. Dessa typer av demoner var också återfinns i den grekiska mytologin, och faktum är att ordet "demon" härstammar från det grekiska ordet för en natur anda.

Många kulturer har en tradition av demoner som fungerar som tempters att leda människor från rättfärdighetens väg. Incubi och Succubi, till exempel, förekommer i förförisk manliga och kvinnliga former, och Mara tycktes Buddha att fresta honom. Genom att motsätta sig ett sådant temperament, kan den trogne visa sitt engagemang för sin religion.

Demons får arbeta tillsammans med människor, som i fallet av en häxa är välbekant, och de kan också ha människor, både frivilligt och ofrivilligt i många kulturer. Demonisk besatthet är ett tema i många kulturer, med utvisning av demoner är en mycket lönsam yrke i vissa delar av världen. Demoner kan också ha döda ting enligt vissa religiösa traditioner, som orsakar dessa objekt att bli förbannade.

Christian demoner som Satan arbeta i opposition mot Gud, och som klassificeras som Fallen Angels. I kristna mytologin är demoner rangordnas med Satan i spetsen. I Islam är demoner kallas jinn, och de kan godartade och vänliga, eller onda, då de är kända som djävlar. Buddhist demoner är främst tempters, medan hinduiska demoner arbete mot gudarna. Demoner används också i många religiösa att förklara naturfenomen, som solförmörkelser, stormar och översvämningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.