Hur annorlunda är gamla hebreiska och modern hebreiska?

gamla hebreiska, även känd som klassisk eller biblisk hebreiska, skiljer sig märkbart, men inte drastiskt, från Modern hebreiska. Skillnaderna beror främst inom områdena grammatik, fonologi och vokabulär, och talare av modern hebreiska kan normalt läsa gamla hebreiska utan svårighet. Klassisk hebreiska består av ett antal dialekter som talas i det gamla Israel mellan den 10: e århundradet f. Kr. och början av 4: e århundradet CE. I modern tid har den överlevt som en litterär och liturgiska språk. Modern hebreiska, det nationella språket i det moderna Israel är en sekulär talat språk bygger på gamla hebreiska.

hebreiska är det enda språk som har återupplivats som modersmål för miljoner efter en som inte har någon modersmål. Det faktum att dess tillkomst åberopade betydligt om gamla texter står för sin likhet med gamla hebreiska. Moderna språk som utvecklas naturligt ofta skiljer sig mycket från tidigare versioner av språket än vad hebreiska.

På medeltiden, men hebreiska talades inte som en infödd eller vardagsspråk, talades det i liturgiska sammanhang. En mängd olika uttal stilar uppstod under århundradena, främst beroende på den stora spridningen av den judiska befolkningen. De två större grenar av hebreiska fonologiska stilar att dyka upp var sefardiska hebreiska, som talas på den iberiska halvön och länderna i det forna osmanska riket, och Ashkenazi hebreiska, som talas i centrala och östra Europa. Den sefardiska och Ashkenazi stilar uttal påverkades av regionala talade judiska språk, ladino och jiddisch respektive.

Modern hebreiska fonologi bygger på att den sefardiska hebreiska, medan Yemens dialekt som utvecklades under medeltiden är nog närmast till ljudsystemet i gamla hebreiska. Skillnader i syntax och grammatik mellan antik och modern hebreiska bygger till stor del på påverkan från Ashkenazi hebreiska och jiddisch. Dessutom innehåller Modern hebreiska många lånord och nybildningar nödvändigt att diskutera saker som inte fanns i den bibliska tiden.

gamla hebreiska används fortfarande av Modern hebreiska talare litterära och liturgiska sammanhang och lärs ut i Israels offentliga skolor. Elements of Ancient hebreiska används också då och då i tal Modern hebreiska och i israeliska media.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.