Vad menar folk när de talar om en "perfekta stormen"?

Uttrycket "en perfekt storm" används för att beskriva en serendipitous sammanflödet av händelser som leder till något förvånande och ofta katastrofala. Bedömas på sina egna, är var och en av händelserna inte särskilt anmärkningsvärt, men när händelserna kombineras, kan resultaten vara överväldigande. Begreppet används både bokstavligen, att hänvisa till pågående händelser, och hypotetiskt, att tala om potentiella katastrofscenarier.

Användning av denna term är inte begränsad till området för meteorologi, trots att uttrycket har sitt ursprung i meteorologiska fenomen. Många personer inom politik, till exempel hänvisa till en perfekt storm av händelser som orsakar en oväntad eller chockerande resultat, liksom ekonomer. Den katastrofala flailings på den amerikanska marknaden under 2008, till exempel, ibland sägs bero på en perfekt storm av händelser som förenas för att skapa kaos.

Kredit för begreppet brukar ägnas Sebastian Junger, som skrev en bok som heter Den perfekta stormen 1991. Boken om en katastrof 1991 storm som orsakade stora mängder skada hela östkust i USA, och det var även omvandlas till en film. Junger, men påpekar att han lånat uttrycket från tjänstemän vid National Weather Service, som hänvisade till de händelser som ledde till 1991 års Halloween Nor'Easter som "perfekt" för att skapa en förödande storm.

I katastrofscenarier, tjänstemän försöka undersöka vilka villkor som kan leda till en perfekt storm, så att de kan förutse sådana händelser och teoretiskt hantera dem. Den ökända 2005 orkansäsongen i Atlanten används ofta som ett exempel på en perfekt storm, eftersom stora delar av södra USA blev misshandlad av en serie förödande orkaner, i en rad händelser som ingen hade förutspått. Medan bara en orkanens skador var hanterbar, visade de kombinerade effekterna av Emily, Dennis, Rita, Katrina och Wilma att vara för mycket för många Southern States.

People kan också använda termen när man tittar tillbaka på historiska händelser. Det är ofta lättare att bygga en perfekt storm i efterhand än att förutse en, som historiker kan utnyttja det faktum att de har den stora bilden för att se på. En perfekt storm av händelser kan leda till allt från en kollaps av en regering att fel i en ekonomisk marknad, ibland oroväckande snabbt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.