Vad menar folk när de talar om "bröd och skådespel"?

Uttrycket "bröd och skådespel" används för att beskriva billiga nöjen som används för att distrahera folket från de frågor kring dem. Det kan användas i en bokstavlig mening att hänvisa till saker som förmåner och andra allmosor tillsammans med statsfinansierad underhållning, men det är också mer allmänt för att tala om vanstyre, och att beskriva de människor som störs av sådana erbjudanden. Som ni kanske förstår, de konnotationer av detta begrepp är i allmänhet negativ. P

Bröd och skådespel nämndes först av den romerske diktaren Juvenalis, som skrev under det första århundradet, som beskriver vad han uppfattade som undergången romerska samhället . Han kände att romarna var mjuka och försvagats av det romerska imperiet, inte längre lever upp till sina heroiska rykte och historia. När han hånfullt som bröd och skådespel, han talade om allmosor av vete och andra livsmedel från den romerska aristokratin till lägre klass romare, och den överdådiga tillställningar som sponsras av staten.

Innebörden av begreppet är att människor lätt distraherad av underhållning, och villig att låta sig försvagas av bröd och skådespel, både bokstavlig eller bildlig. Begreppet är också tänkt att vara kritisk mot regeringen, genom att föreslå att istället för att faktiskt ta itu med frågor, staten helt enkelt hoppas att distrahera människor. Ett närstående begrepp är "opium för massorna," den drog som håller blidka människor, snarare än att låta dem vara uppmärksamma. Som en generell regel, bröd och skådespel är av låg kvalitet, liksom låg kostnad, och de är lätt åtkomliga för alla som vill ha dem. Vissa personer har föreslagit att TV är den moderna motsvarigheten till Juvenal cirkus, genom att hålla människor lugnas och inriktade på mindre frågor, snarare än att tvinga dem att fokusera på problem i sina samhällen och deras regeringar.

Du kan ibland använda begreppet "bröd och skådespel som en måttstock för att mäta hur frisk en regering. Om de tjänstemän som verkar ägna mycket tid främja mindre sociala program och talar om obetydliga problem, är chansen stor att de kan hoppas att distrahera människor från djupare problem. Detta är speciellt vanligt under perioder av oroligheter svar på frågor som krig och vacklande ekonomi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.