Vad är ursprunget till uttrycket "kasta ut barnet med badvattnet"?

frasen "kasta ut barnet med badvattnet" verkar vara tyskt ursprung, och det i huvudsak innebär att det goda inte ska kasseras tillsammans med det onda beror på ouppmärksamhet eller brådska. Innan man får en mental bild av flygande spädbarn och smutsiga badvattnet, bör det tilläggas att detta ord används alltid som en metafor som tyder på att människor bör inte kapplöpning mot förhastade beslut, inte att föräldrar faktiskt skulle kasta ut barnet med badvattnet. Ingen är riktigt säker på när tyskarna började första att säga att man inte ska kasta ut barnet med badvattnet, men av 1600-talet, begreppet var vanlig nog för att det skall refereras av Kepler i en sätt som antydde att han antog att hans läsare visste vad han talade om. Från Tyskland, slang term spridit sig till Frankrike och sedan i England. Av 1853, var Thomas Carlyle nämna behovet att undvika att kasta ut barnet med badvattnet, och han refererade till att ordspråket var av tyskt ursprung. Man kan rimligen undrar hur det är att människor kunde ens föreställa mig att någon skulle kunna kasta ut barnet med badvattnet av misstag. Förklaringen till detta begrepp är det faktum att européerna badade sällan efter medeltiden, av olika skäl, många människor, till exempel, trodde att bad var ohälsosamt och undvika det förutom vid sällsynta tillfällen. När folk fick bada, fyllde de en stor balja med vatten värms på spisen, och hela familjen turades om med badvattnet, med den äldsta går först.

Vid tiden småbarn nådde badkar, det vatten skulle vara ljumt, och ganska smutsig, tack vare den tidigare badande. Man kan lätt föreställa sig ett barn att hamna i vattnet och blir i skymundan av de leriga dysterhet, men eftersom någon måste vara närvarande för att bada barnet, är det osannolikt att barnet skulle ha glidit helt under ytan, eller att någon skulle ha dumpat ut barnet vid tömningen i badkaret, eftersom de flesta människor att hålla reda på var deras barn. Bilden av gungade det grumliga innehållet i badet utan att dra ut barnet först skulle ha varit spännande att européer som lever i denna tid, även om det aldrig hänt.

Denna slang term refererar till idén att förhastade beslut kan ibland leda till katastrofala följder. Ibland är det nödvändigt att ta en paus för att hitta bra och dåligt i en situation innan ett val om vad du gör, med andra ord, ta barnet ur badkaret så att du inte kastar ut barnet med badvattnet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.