Vad är ursprunget till uttrycket "det Pot Calling the Kettle Black"?

Termen "potten kalla Kettle Black" används vanligen i betydelsen att anklaga någon för hyckleri. Ursprunget till uttrycket går tillbaka till åtminstone 1600-talet, då flera författare utgivna böcker eller pjäser som ingår wordplays på temat potten ringer kitteln svart. Trots antydningar om att frasen är rasistiskt eller meningslösa, betyder egentligen ganska självklart när man tänker på villkoren för en medeltida kök.

Normalt grytor och pannor gjordes av tunga material som gjutjärn, så att de skulle vara och hålla upp till värme. Gjutjärn tenderar att vända svart med användning, eftersom den samlar olja, mat rester, och rök från köket. Både grytor och pannor skulle också ha varit uppvärmd över öppen eld i ett kök av medeltiden. Som ett resultat, skulle de ha blivit streaked med svart rök, trots de bästa rengöring ansträngningar. Eftersom båda är svarta, skulle potten ringer kitteln svarta helt klart vara en akt av hyckleri. Lagen kan också beskrivas med "det tar en att känna en" och det antyder en viss blindhet till ens personliga egenskaper. Det finns en annan förklaring till begreppet, innebär potten se dess svarta eftertanke avspeglas i en polerad kopparkittel. I denna känsla av potten kalla Kettle Black, Inser potten inte att det beskriver sig själv. En av de tidigaste skriftliga instanser av potten kalla Kettle Black visas i Don Quijote , av Cervantes. Den episka Boken publicerades i början av 1600-talet, och hade ett stort inflytande på det engelska språket. Många termer och idiom har sina rötter i Don Quijote , som "IDEALISK" för att beskriva en idealist. Shakespeare spelade också med begreppet i en av hans pjäser, liksom många av hans samtida. Uttrycket har vridna och utvidgats under århundradena, som förekommer i former som "potten, träffa vattenkokare. "

En del människor tror att frasen är rasistisk, eftersom det hänvisar till ytan färgen på de berörda objekt. Dessa personer kan tänkas vilja ha i åtanke att i ett modernt kök, kan formspråk vara "potten ringer kitteln silver," i en hänvisning till det faktum att många moderna grytor och pannor är tillverkad i polerat rostfritt stål. I detta fall har hudfärg ingenting att göra med formspråk, utom i den meningen att båda de inblandade objekten är samma färg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.