Vad är skillnaden mellan enkla och dubbla citationstecken?

Dubbla och citattecken finns två olika former av ett gemensamt typografisk form, och veta när man ska använda dem kan vara lite knepigt i början. Frågor om stil är alltid upp till en hel del debatt, och valet av enkla och dubbla citattecken är stor stilistisk, men med lite kunskap kan man förstå varför vissa människor väljer att använda det ena över det andra.

Låt oss först definiera exakt vad enkla och dubbla citattecken är. Dubbla citattecken är vad de flesta amerikaner ser som helt enkelt citattecken, två rader som kan vara rak eller böjd, bifoga texten "så här". Enkla citattecken, däremot, är en fodrad version av dessa, antingen en enda rak linje, eller en böjd linje, som britterna brukar kalla för en anföringstecken, "så här". Strängt taget, både enkla och dubbla citattecken bör vara av den svängda sorten, men det är mer och mer vanligt att apostrofer och raka citattecken, den raka fodrade motsvarigheter, som används som citattecken också.

I amerikansk engelska, den mest grundläggande regeln om enkla och dubbla citattecken är helt enkelt att dubbla citattecken bör användas som standard för bifoga offerter. Enkla citattecken, däremot, används för att bifoga citat som finns inom citat. I brittisk engelska, dock denna standard regel inverterad, med standardläget är den anföringstecken, och dubbla citattecken används endast för citat inom citationstecken. Med tiden har detta dock ändrats successivt, och nu är det inte ovanligt att se många anhängare av brittisk engelska börjar med dubbla citattecken. P

Dubbla och citattecken kan ofta också användas som ett sätt att kompensera ett enda ord eller en fras i en mening, när ingenting är faktiskt citeras. Detta brukar menas att ange att författaren har för avsikt ordet i en ironisk eller sarkastisk fråga. Det kan användas av andra skäl också, dock, till exempel i meningen: På kartan märkt "X" på plats.

Återigen har vi en kulturell skillnad på när du ska använda enkla och dubbla citattecken. Den amerikanska standarden är fortfarande i stor utsträckning att använda citattecken för att täcka ett ord, ibland kallad "skrämma citat", medan den brittiska standarden är att använda citationstecken. Denna skillnad är till stor del kvar, och det är relativt ovanligt att se en författare av brittisk engelska använda citattecken för att kompensera ett ord eller en fras.

Detta är ytterligare kompliceras av det faktum att amerikanerna ofta använder den brittiska standarden för enkla citationstecken när uppväga ett ord. Och när både enkla och dubbla citattecken används för detta ändamål, är det vanligt att man också anta den brittiska standarden för utsläppande interpunktion utanför citattecken, som jag gjorde ovan när jag slutade en mening med "like this". Normalt i amerikansk engelska interpunktion placeras inom citattecken.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.