Vad är skillnaden mellan brott mot upphovsrätt och plagiat?

Medan många människor tror att intrång i upphovsrätten och plagiat är mer eller mindre samma sak, det är inte fallet. På ett sätt finns det något samband mellan plagiat och brott mot upphovsrätten i många situationer, men användningen av de båda termerna utan åtskillnad är inte korrekt. Här är lite information om hur de två hör ihop, liksom hur de skiljer sig.

Piratkopiering är otillåten användning av skapandet av en annan person. Bara om någon typ av skapade konstform skulle kunna ingå i denna kategori. Poster såsom artiklar, berättelser, böcker, musik, filmklipp, och fotografier är alla exempel på kreativa verk som är upphovsrättsligt skyddat. Obehörig användning sker när någon väljer att använda dessa upphovsrättsskyddade verk utan tillstånd från ägaren. I situationer där tillstånd skulle handla om att ge ersättning till ägaren, underlåtenhet att göra detta skulle också falla under rubriken intrång i upphovsrätten.

Plagiat delar vissa element med upphovsrättsintrång. Båda situationerna kan innebära otillåten användning av immateriella rättigheter. Det är dock möjligt att plagiera utan att göra intrång på upphovsrätten. Till exempel, om en elev utarbeta en rapport väljer att använda ett citat från en källa och inte riktigt citera den ursprungliga källan, han eller hon är i huvudsak begär offert för att vara hans eller hennes egna ord. Detta innebär att stjäla ord av en annan person. Även om citatet kan vara från ett arbete i det offentliga rummet och är inte föremål för några krav på ersättning, har plagiering tagit fortfarande rum. Det finns också en juridisk skillnad mellan intrång i upphovsrätten och plagiat. Federala lagarna i många länder skydda medborgare som innehar upphovsrätten. När dessa upphovsrättsskyddade verk används utan tillstånd, har ägaren rättsliga möjligheter att samla skadestånd samt få en andel av intäkterna som genereras från obehörig användning. I vissa länder är det möjligt att bestraffa att omfatta ett fängelsestraff om upphovsrättsintrång kan bevisas i domstol.

Däremot är plagiat vanligtvis mer en fråga om etik än lag. Underlåtenhet att lämna en korrekt citering för ett direkt citat kommer inte nödvändigtvis ha någon typ av rättslig bestraffning. Men bedriver plagiering ofta leder till kritik av akademiska institutioner och arbetsgivare. Till exempel, en författare som presenterar verk av en annan författare som sina egna och är grips på bar gärning av plagiering kan komma att avvisas från arbetsplatsen. Freelance författare som plagiera ofta finner att ord blir runt och det blir ytterst svårt att få uppdrag. Även risken för att åka i fängelse för plagiat är något begränsad, kan den negativa inverkan återverkningar som varar i flera år.

På grund av fair use praxis i många länder, kan upphovsrätten ibland sudda ut gränsen mellan upphovsrätten och plagiat. Detta innebär att det är möjligt att plagiera och vara skyldig till upphovsrättsintrång på samma gång. Men är plagiat att även brott mot upphovsrätten vanligtvis inte bedrivs i en domstol om inte någon typ av ekonomisk skada till ägaren kan påvisas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.