Vad är skillnaden mellan Nya och Gamla testamentet i Bibeln?

Gamla och Nya testamentet omfattar den kristna Bibeln, kristendomens uppsättning heliga skrift. Bibeln detaljer vad judar och kristna tror är deras skapare Guds deltagande i mänsklighetens historia.

Gamla Testamentet är de första två tredjedelar av den kristna Bibeln. Den innehåller alla de judiska skrifterna sammanställas förrän ca 400 f. Kr. - 400 år före förlossningen och ministeriet för Jesus Kristus. De första fem böckerna-Genesis, Exodus, Leviticus, Numbers, Deuteronomium-omfattar Moseböckerna , eller Torah för judar. Dessa böcker berättar skapelseberättelsen, berättelsen om hösten och hur synden in i världen, och Guds första ingripande i historien om mannen. Den berättar också historien om Moses och uttåget av israeliterna ur Egypten, de har uppkommit som ett folk och deras vandringar i öknen i 40 år, tills de nådde Kanaan. Den judiska lagen också omfattas av dessa böcker.

Josua, domare, första och andra Samuel, Kings I och II, Chronicles I och II, Esra och Nehemja alla täcka Israels tidiga historia och Kingdom Age. Dessa böcker detalj nationens historia eftersom det består av ett band av nomader i en premiär världsmakt. Böckerna också redogöras hösten Israel, dess fångenskap i Babylon och återvända till Jerusalem för att återuppbygga Templet.

Ester, Rut, Job, Psaltaren, Ordspråksboken, Predikaren och Höga visan kallas "visdom och andaktsöfningar litteratur. " De gäller inte historia så mycket som de illustrerar Guds verk bland sitt folk och hur han hänför sig till sitt folk. Psaltaren omfattade psalmboken av judarna och den tidiga kristna kyrkan. Ordspråksboken är en samling av kloka tankar och ord som fortfarande har meriter.

Mot bakgrund av de historiska böckerna talar profeterna, från Jesaja till Malaki. De tillbringade en stor del av kungariket Age profetera till kungar och Israels folk. Deras fokus var avgudadyrkan som hade smugit sig in israelit dyrkan och den dåliga behandlingen av de fattiga, änkorna och de föräldralösa. De profeterade doom för Israel om hon inte laga hennes sätt. Men profeterna talade också om Herrens dag, då han skulle sända sin Messias och frälsare för alla människor, för att återupprätta Davids tron och Israels hus. Gamla testamentet avslutas på detta hopp och historiskt, en 400-års tystnad.

Nya Testamentet kom, liksom dess föregångare, Gamla Testamentet, i bitar här och där. Nya testamentet är helt sysslar med livet, Ministry, död och uppståndelse Jesus Kristus, den framväxande första århundradet kristna kyrkan, uppmaningar om att leva ett kristet liv och med andra ankomst Jesus Kristus.

kristna tro Jesus Kristus var uppfyllelsen av Gamla Testamentet, och detta är ett viktigt led i att förstå sambandet mellan Gamla och Nya testamentet, enligt kristendomen. Kristendomen är ett unikt påstående bland världsreligionerna: att människor kan känna sin Skapare Gud personligen, och har en personlig relation med Honom. Ingen annan världsreligion vinkar även detta kan vara en möjlighet. Men söker hela Nya Testamentet för att visa detta är möjligt eftersom den judiska Messias skickades för alla människor. De fyra evangelierna-Matteus, Markus, Lukas och Johannes-alla handlar uteslutande med födelse, liv, död och uppståndelse Jesus Kristus. Matthew drar särskilt paralleller mellan Gamla Testamentet och Jesu liv i hans evangelium.

Luke förmodligen också skrev Apostlagärningarna, som omfattar den tidiga kyrkan, sedan Paul kommer framme med sina brev, eller brev, till olika kyrkor där han verkade. Dessa brev är fulla av råd och visdom för att leva ett kristet liv. Den pastorala breven skrivna av Peter, John, James och Jude följa med Uppenbarelseboken stänga Nya testamentet. Uppenbarelseboken har diskuterats och citerade alltsedan dess införande i Bibeln, med dess bildspråk och målande beskrivningar av världens ände.

Kort fokuserar Gamla testamentet om judarnas historia, medan Nya Testamentet fokuserar på Jesus Kristus och födelsen av den kristna tron. Nya testamentet visar alltid hur Gud i det Gamla Testamentet avslutade sin frälsande arbete i Jesus Kristus, som dog för att sona alla människors synder. Bibeln har genomsyrat den västerländska kulturen till sin kärna, är en stiftelse av litteratur och andlighet.

Även Judarna tror att Messias ännu inte har kommit, för kristna, Gamla Testamentet är oupplösligt förbunden med Nya Testamentet. Nya testamentet verbalizes som ett löfte Gamla testamentet kalkylen av en frälsning gratis för alla människor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.