Vad är en Överbett?

Ett överbett är en dental tillstånd där den övre tänder märkbart täcka den nedre tänderna. Långt ifrån ovanliga, de flesta människor har en viss grad av ett överbett, men för de flesta individer är det inte så allvarliga att de kräver professionell tandläkare uppmärksamhet. En överbett är bara en typ av tandvård malocclusion, liksom dess raka motsatsen, det underbett.

Vanliga orsaker till ett överbett varierar. Ett barn som suger hans eller hennes tumme har en mycket större risk att utveckla ett överbett. Tyvärr för somliga overbites är ofta ärftlig, överförs genetiskt från föräldrar till sina barn. Även om det verkar vara en mindre estetiskt fel, kan ett överbett leda till ett stort antal problem om det är allvarliga och kräva behandling.

Närvaron av ett överbett kan påverka en persons bett som kan leda till käken smärta och ökat slitage på tandemaljen. Ökat slitage på tändernas emalj kan i sin tur göra en mer mottaglig för karies och öka chansen att utveckla en allvarlig tandköttet. Dessutom kan ett överbett leda till ett tal hinder, på grund av onormala tand struktur. En mer allvarlig överbett kan även ändra strukturen och utseendet på de drabbade individens ansikte.

Även en överbett har potential att bli ett allvarligt hälso-och fysiska problem, kan det vara lätt identifieras och behandlas. Under en rutinmässig tandvård examen, bör en tandläkare lätt kunna upptäcka om en person har någon malloclusion t. ex. ett överbett eller underbett. Efter graden av överbett bestäms, den mest praktiserade behandling är en enkel uppsättning hängslen. Den hängslen och gummiband, används för att dra det övre tänder ryggen, korrigera bettet. Allvarligare bettavvikelser kan kräva tandutdragning, eller i de mest extrema fallen, operation dra tillbaka käken för att tillgodose den övre tänder.

I likhet med många hälsoproblem, förr ett överbett identifieras desto lättare blir det att behandla. Den bästa tiden att korrigera ett överbett är under barndomen, när käken fortfarande utvecklas. Eftersom detta är fallet, är det viktigt för föräldrar att planera en resa till tandläkaren för sina barn för att avgöra om eventuella korrigerande åtgärder måste vidtas. Det finns dock ingen tidsgräns för att korrigera ett överbett. En vuxen kommer fortfarande att kunna ta emot behandling, men eftersom käken har redan utvecklat det blir en längre process.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.