Vad är Photoaging?

Photoaging är de skador som huden kan drabbas av exponering för solljus under åren. Uppkomsten av rynkor och mörka fläckar, läderartad textur och slapp i huden är bland de skador som orsakas av solens strålning. Förutom över disk huden produkter, recept lokala krämer och förfaranden såsom hud renovering finns för att tillfälligt minska några av de tecken på photoaging.

Sun exponering är en av de exogena faktorer som kan ålder hud. Tecknen på åldrandet som kan bli följden av solskador omfatta slapphet i huden, grov textur, fin ådror visas upp i ansiktet, utveckling av linjer och rynkor och uppkomsten av bruna lesioner och fläckar ålder. Ibland aktiniska keratoser, som är förtjockade fläckar på hud, kan bildas i delar som inte är skyddade från solen.

Sun strålar kan skada huden på olika sätt, och det kan inträffa under ytan av huden år innan tecken på åldrande är uppenbara. Frekvent exponering för solens ultravioletta (UV) strålning kan påskynda åldrandeprocessen. Huden kan förlora fukt och naturliga oljor, som kan bidra till torrhet och förtida skrynkling. Solens strålning kan skada underliggande fibrer som ger huden elasticitet.

På ett djupare plan som är dermis, kan UV-strålar åstadkomma bestående förändringar i kollagen som stöder huden och ger fasthet. Ökad nedbrytningen av kollagen är en av de viktiga faktorer i photoaging. Skador på kollagen ofta leder till rynkor. Ultraviolett strålning kan skada fina blodkärlen under huden, och öka tendens att få blåmärken på områden blottade för solen. Exponering för UV-strålning kan skada huden genom olika mekanismer som generering av instabila fria radikaler som bidrar till åldrandet, och genom att hindra DNA-reparation process i cellen.

Omfattningen av skador på huden mot solljus kan variera. Photoaging kan vara mild, måttlig eller strängare. Hud som visar små förändringar i pigmentering men inga rynkor skulle anses ha milda photodamage. Även hud som är betydligt skrynkligt, med missfärgningar och märkbara kapillärerna bedöms ha drabbats hårdare photoaging. En del människor är mer mottagliga för huden skadliga effekter av solen. Normalt människor med ljus hy, ljusa ögon och ljust hår, är det mer sannolikt att påverkas av solens strålning. Sådana personer tenderar att ha mindre melanin, ett mörkt pigment i det yttersta lagret, eller överhuden som skyddar huden mot solljus. Vissa läkemedel och hudvårdsprodukter skulle kunna öka risken för solskador på huden.

Med enkla försiktighetsåtgärder kan minska sin exponering mot skadlig UV-strålning, och därigenom begränsa photoaging. En generell rekommendation är att hålla sig borta från solen under 10 till 4 period då solen strålar är som mest intensiv. Som en sol säkerhetsåtgärd, är det tillrådligt att använda en SPF-30 solskyddsmedel som skyddar huden mot UV-A och UV-B strålar. Bär en bred svämmar hatt och kläder som täcker huden adekvat sätt kan bidra till att minska solexponering.

Hudvård behandlingar finns tillgängliga som kan bidra till att minska de synliga tecknen på UV-skador som redan inträffat. Finns icke-krämer förskrivning med fruktsyror och antioxidanter som innehåller vitamin A, C och E som kan göra rynkor mindre märkbar. En hudläkare kan rekommendera en receptbelagd lokalsmärtstillande kräm som innehåller vitamin A-derivat, såsom tretinoin minska pigmentering, hud strävhet och rynkor.

förfaranden som tar bort ytan solskadad lagret av huden och låt fräschare hud ersätta det finns bland alternativen. Olika förfaranden för åldrande hud omfatta kemisk peeling, dermabrasion, laserbehandling för renovering huden och främja kollagen tillväxt. Bland de behandlingsmetoder för photoaged hud är injektion av botulinum toxin (Botox) och fyllmedel såsom hyaluronsyra eller kollagen att tillfälligt minska rynkor och hjälpa huden att se yngre ut.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.