Vad är Oral Hygiene?

munhygien är det praxis att hålla mun, tänder och tandkött ren och frisk för att förebygga tandproblem genom att ta bort plack och bakterier. Det innefattar tandborstning, tandtråd, rengöring av tungan, och besöka tandläkaren regelbundet. De flesta människor bör besöka tandläkaren två gånger om året, men de som har en ökad risk för orala sjukdomar, såsom tobak användare rekommenderas att besöka tandläkaren oftare. Det är mycket viktigt att följa en oral hälsa behandlingsregim hemma mellan besöken hos tandläkaren.

tandborstning hjälper till att avlägsna plack och förebygga uppkomsten av tandsten. Plack är en klibbig film som former av tänder och tandkött. Den innehåller bakterier som kan skada tandköttet och tandemaljen, vilket leder till sjukdomar i tandköttet, karies och tandköttsinflammation. Om plack får härda på tänderna, blir det tandsten, som endast kan avlägsnas genom en professionell rengöring av tänderna hos tandläkaren. Det är också viktigt att borsta tungan längs med tänderna, eftersom det kan vara värdar bakterier och svampar som kan orsaka tandproblem och dålig andedräkt.

Regelbunden tandborstning är en viktig del av munhygien, men det är inte tillräcklig i sig, eftersom det finns områden i munnen som en vanlig tandborste inte kan nå. Därför är tandtråd rekommenderas att nå mellan tänderna och rengöra alla delar av tänder och tandkött. Interdentala borstar är ett alternativ till tandtråd. Vissa oral hälsa specialister föredrar interdentala borsta, eftersom det är skonsammare på tandköttet. Tandtråd inte bara enklare att rengöra mellan tänderna, utan också bidrar till att stärka tandköttet. Förutom tandtråd, tuggummi massage med en tandborste eller gummi tips enhet kan bidra till att upprätthålla friska tandkött. Ett annat tänkbart verktyg för att öva munhygien är en muntlig SKÖLJKANNA, som använder en stråle ström av vatten för att rengöra munnen. Samtidigt som vanligtvis används av dem som inte kan tandtråd, såsom personer med hängslen, en muntlig SKÖLJKANNA kan vara ett användbart verktyg för nästan vem som helst. Det är möjligt att nå djupare under tandköttskanten än både tandborstning och tandtråd. Munvatten och tandvård tuggummin kan också bidra till en god munhygien.

munhygien är också påverkas av livsstil och val kost. Rökning och tuggtobak är både skadliga för oral hälsa. Livsmedel med hög socker, speciellt sackaros eller bord socker, bidrar till bildandet av håligheter, liksom andra kolhydrater i mindre utsträckning. Sura livsmedel som juice, läsk och vinäger kan också skada tandemaljen och bidra till hålighet bildas. Livsmedel som främjar munhygien inkluderar mejeriprodukter, kött, ägg, färsk frukt och grönsaker, grönt te och vatten.

Underhålla munhygien har följder för hela kroppen. Dålig munhygien kan leda till sådana hälsoproblem som hjärt-och kärlsjukdomar, bakteriell pneumoni, osteoporos, och komplikationer av diabetes. Det kan också leda till låg födelsevikt i ens barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.