Vad är Bodypainting?

Body art har en rik historia i nästan alla kulturer i världen, från tatuering till Kroppsmålning. Medan modern body art ses ibland som den rike upproriska tonåringar, ett uppsving i rörelsen har väckt Body Art tillbaka till mainstream. Begreppet "Kroppsmålning" eller organ målning, kan hänvisa till ett obegränsat antal saker, bland annat, men inte begränsat till, ansiktsmålning och kropp målning i den västerländska kulturen, Mendhi (eller henna) från Indien, VEJDE från forntida Skottland, huito från South Amerika och tatueringar.

bars Ursprungligen Body Paint under ceremonier som bröllop, begravningar, mognadsfas riter eller tidigare strider och krig. Det är fortfarande praktiseras för dessa ändamål bland vissa samhällen idag. Body painting utnyttjades ofta i religiösa ceremonier, och exempel på detta kan spåras tillbaka till tidig period grottmålningar i olika delar av världen.

Body art har också en lång tradition inom teater och scenkonst i världen, såsom den traditionella vita ansikte japanska Kabuki teater. Modern circus clown makeup också anses av vissa vara en form av kroppsmålningar. När det gäller tatueringar för scenkonst, är de metoder och material som används ofta är mycket bevarade hemligheter bland konstnärer. I Amerika såg Bodypainting en återhämtning under 1960-talet när "hippies" eller counterculture omfamnade ideal komfort i sin egen kropp och rätten att smycka den som en finner lämpligt. Under denna epok var Bodypainting också slungades in i konstvärlden Yves Klein, fransk konstnär. Yves Klein målade hans modeller och lät dem rulla, kasta eller på annat sätt avtryck former på nakna duk.

Även Kroppsmålning är inte alltid utövas på en naken ämne entusiaster håller i allmänhet den fick sin början på det sättet. Idag kan uttrycket Bodypainting omfatta en hel väggmålning på en naken människokropp, en kysk målning av en blomma på barnets kind på ett tivoli, eller en sportfantast målning hans favorit idrottsutövare nummer på ryggen. Alla dessa skall anses giltiga exempel på modern Kroppsmålning. I slutet av 1990 och början av 2000-talet upplevde populärkultur en återgång till mer traditionella Kroppsmålning. Detta noterades av en ökning av efterfrågan på henna, det ämne som användes för att utforma traditionell indisk Mendhi art. Annan surge ägt rum vad gäller "tribal" stil tatueringar.

Utvecklingen av Bodypainting också har hamnat i olika medier och försäljningsställen reklam. Mest anmärkningsvärt är, till exempel, är ett avsnitt i Sports Illustrated baddräkt utgåva, där modeller bära ingenting men målade bikinis. Playboy har även innehöll flera layouter och annonser med modeller i olika typer av organ färg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.