Vad är Alopeci Totalis?

Alopecia totalis är en typ av håravfall som orsakar total förlust av huvudhår, inklusive alla ansiktshår, ögonbryn och ögonfransar. Denna totala huvudet skallighet uppstår ofta inom sex månader efter debut av tillståndet. Den bakomliggande orsaken till alopecia totalis och andra typer av håravfall tros vara en autoimmun sjukdom. Många människor med dessa förutsättningar finner att deras håravfall förvärras av stress, men alopeci är inte begränsat till människor med hög stress livsstilar.

Alopecia totalis är en svårare version av alopecia areata, där håret försvinner fläckvis från hårbotten och andra delar av kroppen. En tredje typ av håravfall som kallas alopecia universalis, leder till förlust av allt kroppshår, inklusive hårbotten, ansikte, bål, ben och underliv. Alla dessa typer av håravfall är återkommande förhållanden som inte orsakar någon skada på en persons fysiska hälsa, men kan orsaka stor psykologisk och emotionell stress. En betydande mängd bevis pekar på en autoimmun sjukdom som orsakar håravfall. Immunceller och antikroppar som är sensibiliserade för att förstöra hårsäckarna har hittats hos personer med alopeci, vilket tyder på att deras immunsystem på något sätt har blivit trimmade för att angripa dessa celler. I en studie fann man 90 procent av personer med alopeci ha antikroppar som kunde angripa vissa strukturer i hårsäckarna.

Vetenskapliga rön tyder också på att genetik spelar en roll i utvecklingen av alopecia totalis. En undersökning visade att upp till 20 procent av personer med alopeci har en släkthistoria av villkoret, medan mindre än två procent av människor som inte har alopeci har denna släkthistoria. Denna och andra uppgifter tyder på att vissa gener kan öka sannolikheten att någon kommer att utvecklas alopecia. I jordens befolkning har en individuell cirka en 1,7 procents chans att han eller hon kommer att utveckla någon form av håravfall, den vanligaste typen är alopecia areata.

Alopecia totalis behandling som innebär användning av utvärtes läkemedel eller injektioner . För personer med mindre än 50 procent hårbotten håravfall, den vanligaste av dessa är kortikosteroid injektioner eller lokala krämer. Cirka 60 procent av människor som regelbundet skalp injektioner av kortikosteroider kommer att uppleva hårväxt inom fyra till sex veckor efter den första injektionen.

När mer än 50 procent av hårbotten hår har gått förlorad, är behandlingen mer sannolikt att bestå av aktuella immunterapi mediciner. Kemikalier såsom squaric syra dibutylester används för att framkalla en mild form av kontaktdermatit på platsen för håravfall. Som ett resultat av den autoimmuna reaktion som orsakar håravfall hämmas, vilket gör att håret återföds ständigt. Hårväxt börjar vanligtvis mellan 12 och 24 veckor efter den första behandlingen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.